Raspunsuri: Hunor si Magor / Gog si Magog

Raspuns lui @richard: Hunor si Magor nu au cum sa apara in Biblie, legenda despre acesti stimabili printi dateaza din secolul al XIII-lea d.Hr; Biblia compusa din Vechiul Testament si Noul Testament a fost scrisa in forma pe care o cunoastem noi, aproximativ un mileniu si jumatate sau mai mult pentru Vechiul Testament si un mileniu si inca un secol, doua, pentru Noul Testament. Dar, in legenda respectiva se povesteste despre Hunor si Magor, care sunt doi oameni. Gog si Magog sunt numele unei tari/imperiu si a unei locatii geografice si numele unui conducator al acestei locatii/tara/imperiu. Adica nici un fel de asemanare, nici pe departe. Despre Gog si Magog voi povesti mai jos in raspunsul pentru @razvan.

Hunor si Magor este o legenda fondatoare a unei natiuni, care probabil este lipsita de orice baza istorica, intr-un fel asemanatoare cu povestea lui Romulus si Remus la romani sau Hengist si Horsa la saxoni. Hunor si Magor apar pentru prima data in scris cam prin secolul al XIII-lea, in manuscrisul lui Simon Kézai numit Gesta Ungarorum. Kézai incearca sa construiasca niste stramosi comuni ai ungurilor si ai hunilor, in felul in care ungurii ar fi posesorii traditiilor hune (lucru de loc cu merite deosebite, avand in vedere ceea ce stim astazi despre aceasta "civilizatie" ). Legenda descrie cu lux de amanunte niste lucruri interesante, insa absolut in afara istoriei. Singura legatura care ar putea avea conotatii biblice ar fi ca acesti doi printi sunt desemnati ca fiii lui Nimrod biblicul, amintit in Geneza 10:8-9Ca Nimrod, viteaz vînător înaintea Domnului.” Lucru problematic, pentru ca majoritatea comentatorilor biblici, inclusiv subsemnatu, il considera pe Nimrod ca “tatal” Scitilor.

Legenda este preluata in secolul al XVI-lea de Istvan Werboczy (sper ca scriu corect numele) ca document politic pentru consolidarea drepturilor nobilimii ungare si sta la baza Tripartitum Codex. Cam atat - nimic in legatura cu Biblia sau cu Istoria adevarata. Din fericire pentru Unguri, ei sunt mai mult Avari decat Huni.
Raspuns lui @razvan: despre Gog si Magog. Aici am o problema, pentru ca Biblia (VT) aminteste doi Gog-ii, primul care este israelit 100% in Cronicile cunoscute in romana pe numele Cartea intiia a Paralipomenei 5:4Fiii lui Ioel: Şemaia, fiul său; Gog, fiul său; Şimei, fiul său;…etc si in Cartea lui Iezechiel 38:2Fiul omului, întoarce-te cu faţa spre Gog, din ţara lui Magog, spre domnul Roşului, Meşecului şi Tubalului, şi prooroceşte împotriva lui!” s.a.m.d. De aici incolo incep o groaza de speculatii cam cand, cum, unde si impotriva cui trebuie sa aiba aceasta lupta finala; dupa venirea/reintoarcerea Mesiei sau inaintea lui. Daca aceasta conflagratie va duce la finalul istoriei si la judecata de apoi. Unde ar cam trebui sa fie ? In valea dintre muntii Meggido (Har Meggido), adica Armagedon sau poate in nordul, estul, vestul sau sudul tarii sfinte. Singurul loc care ar fi actual este Iranul, care ar putea fi o locatie specificata de Saadia Gaon, cam acum un mileniu si ceva. Deoarece povestea este extrem de mistica si complicata si a stat si la baza Apocalipsei din Noul Testament, ca sa nu vorbim de zecile apocrife inaintea acestei carti canonice, nu doresc sa desfasor intreaga povestire. Pentru Magog sunt "definitivate" 4 teritorii: Anatolia, Iran Rusia si Germania.

Sa auzim de bine si sa ne intoarcem la postarile istorice, incepand de maine.
5 comentarii
  1. razvan a spus:

    multumesc pt raspuns


  2. Theophyle a spus:

    razvan salut, daca doresti mai mult pot sa-ti trimit ceva pe mail :)


  3. razvan a spus:

    cum sa nu, adresa pe care o folosesc pe Politeía e reala si autentica


  4. Adrian Năstase a spus:

    Văd că ai postat prima pagină din Gesta Ungarorum. Ştii cumva dacă se găseşte publicat pe undeva pe internet întreg manuscrisul în faximil?


  5. Richard a spus:

    Multumesc pentru efort. Stiam ca sint personaje mitologice, si e normal, baietii aia cu arcul nu prea cunosteau scrisul.