O istorie a Rusofilismului in Romania – despre slavofilism (1)

Greu de a detasa rusofilismul de contextul istoric al diferentelor culturale si sociale dintre latinitatea romaneasca si influentele politice, culturale si religioase ale lumii slave inconjuratoare. Influenta slava asupra tarilor romanesti este ancestrala, cea politica insa s-a accentuat si a devenit pregnanta numai in secolul al XVI-lea si inceputul al secolului al XVII-lea pe timpul domniilor familiei Movilă (Moghilă), dusmani ai lui Mihai Vitreazul, aliati ai polonezilor si pusi pe tron de ei. Rusofilia directa a ajuns la apogeul ei pe timpul lui Dimitrie Cantemir la inceputul secolului al XVII-lea.

Cititi si comentati articolul pe portalul PoliteiaWorld

Excursus: Juramantul pe Biblie

Pentru un om religios (cu adevarat) ceea ce s-a intamplat ieri in confruntarea dintre Geoana si Basescu poate fi socotit un afront. Un om religios nu se JURA pe Biblie. Aceasta ineptie procedurala a fost schimbata in mai toate tarile lumii. Un om religios DECLARA cu mana pe Biblie si in nici un caz nu se jura.

Formula schimbata in Statele Unite suna, asa: :--"I do solemnly affirm that I will faithfully execute the Office of President of the United States, and will to the best of my Ability, preserve, protect and defend the Constitution of the United States."



Nu are importanta daca omul religios este crestin sau evreu. Aceasta interzicere de a jura este inclusa in Vechiul si Noul Testament. Pentru un crestin lucrurile sunt si mai profunde fiind mentionate in ambele carti ale Bibliei.

Facerea 20:7 Să nu iei în deşert Numele Domnului, Dumnezeului tău; căci Domnul nu va lăsa nepedepsit pe cel ce va lua în deşert Numele Lui.

Matei 5:34  Dar Eu vă spun: Să nu juraţi nicidecum; nici pe cer, pentru că este scaunul de domnie al lui Dumnezeu;
Matei 5:35 nici pe pămînt, pentru că este aşternutul picioarelor Lui; nici pe Ierusalim, pentrucă este cetatea marelui Împărat.
Matei 5:36 Să nu juri nici pe capul tău, căci nu poţi face un singur păr alb sau negru.

Matei 23:20 Deci, cine jură pe altar, jură pe el şi pe tot ce este deasupra lui;

Matei 23:21 cine jură pe Templu, jură pe el şi pe Celce locuieşte în el;
Matei 23:22 şi cine jură pe cer, jură pe scaunul de domnie al lui Dumnezeu şi pe Celce şade pe el.”

In postarea viitoare ne vom intoarce la Alegerile din 1946