O istorie a Poloniei 3/6 § A

Bătălia de la Grunwald 1/2

Bătălia de la Grunwald (Tannenberg) a avut loc pe 15 iulie 1410 între Regatul Poloniei, Marele Ducat al Lituaniei şi aliaţii lor pe de-o parte şi Cavalerii teutonii pe de altă parte. A fost bătălia decisivă a războiului polono-lituaniano-teutonic şi una dintre cele mai mari bătălii ale evului mediu european. Entitatea statala monastica a Cavalerilor teutoni a fost învinsa în mod decisiv în această bătălie şi de fapt anihilata. Puţinele mărturii care s-au păstrat sunt contradictorii. Bătălia a avut loc în zona unor localitati minore, care nu au supravietuit timpului, numele bătăliei diferind în diferite limbi.

Ordinul teutonic (Ordo Teutonicus) este un ordin religios german catolic format la sfârşitul secolului al XII-lea la Acra, în Palestina. În timpul Evului Mediu, ei erau un ordin militar cruciat şi purtau veşminte albe cu o cruce neagră. Ordinul a fost desfiinţat în 1809 de Napoleon Bonaparte. Ordinul a continuat insă să existe sub conducerea Habsburgilor, iar în prezent conduce activităţi caritabile în Europa Centrală.

O istorie a Poloniei 2/6

Dinastia Jagiellon si alianţa polono-lituaniană (Uniunea de la Krewo)

Prinţii şi regii din dinastia Jagellon au domnit între anii 1386 şi 1572 ca regi ai Poloniei sau prinţi în Marele Ducat al Lituaniei fiind de asemenea din secolul al XV-lea regi ai Ungariei şi Boemiei. În 1385, Uniunea de la Krewo a unit coroanele Poloniei şi Lituaniei prin căsătoria Marele Duce Jogaila al Lituaniei cu Regina Jadwiga a Poloniei. Jogaila s-a creştinat şi a devenit rege al Poloniei ca Vladislav (Władysław) Jagiełło. Jagello a fost de patru ori căsătorit, ultima căsătorie fiind cu Sofia (Sonka) in 1422 având doi fii Wladislaw şi Kazimir.
Vladislav al II-lea împreună cu vărul său Witold prinţ al Marelui Ducat al Lituaniei au încheiat uniunea polono-lituaniană (pactul de alianţă de la Horodlo pe Bug) in pofida conflictelor familiare anterioare intre Wladislaw si tatäl lui Witold. Witold este si el convertit la crestinism.