Imperiul Bizantin – 8 / Iustinian

Flavius Petrus Sabbatius Justinianus, născut în 482 în satul Tauresium, lângă Justiniana Prima, era nepotul împăratului Iustin I. Flavius Petrus Sabbatius Justinianus va fi cunoscut in istorie ca Iustinian I-ul, zis "cel Mare", împărat al Imperiului Bizantin in în perioada 527 – 565 d.Hr. Dorinta lui Iustinian a fost să reconstruiască Imperiul Roman prin unirea celor două imperii, de apus şi de răsărit. A reuşit în parte prin generalul său Belisarie (Belisarius) care a cucerit Peninsula Italică şi nordul Africii. Încercările grele din punct de vedere militar şi financiar de cucerire a Italiei, începute de Belisarie şi încheiate de Narses (un alt general) nu au avut un efect îndelungat. În 568, venirea longobarzilor acolo a disturs planurile lui Iustinian.

Răscoala Nika din Constantinopol a zguduit domnia lui Iustinian. Opozanţii lui Iustinian au proclamat un alt împărat, pe Hepatius, nepotul fostului împărat Anastasiu I. În timp ce Iustinian vedea situaţia ca şi pierdută, soţia sa, împărătesa Teodora, o fostă artistă de circ, s-a opus retragerii din capitală. Prin negocieri purtate de Narses cu revoltaţii şi prin atacul surprinzător al lui Belisarius cu trupele loiale împăratului în hipodrom, unde s-au adunat revoltaţii, răscoala a fost strivită.

Una dintre cele mai mari realizări ale lui Iustinian este codificarea dreptului roman începută în 529. Împăratul Iustinian a realizat Codex şi Pandectae, pentru a restructura Dreptul roman, un set de cincizeci de cărţi care au fost terminate în 533. Împăratul a ordonat de asemenea producerea unui manual, Iustiniani Institutiones (Manualul iustinian), la începutul anilor 530. S-a încercat învăţarea studenţilor la drept cu Dreptul roman, prin acest manual de doar patru cărţi. Munca lui Iustinian a fost terminată de Digeste, Instituţiile şi Codexul fiind o parte din Corpus Juris Civilis. Acesta a fost denumit cel mai copiat cod scris vreodată, aflându-se pe masa de studiu a studenţiilor de la drept din ţările ce foloseau Codul Civil până în secolul XVI.


.In postarea viitoare vom siscuta despre celebra Sfanta Sofia care a fost reconstruita in timpul lui si aluat forma actuala.

Imperiul Roman intre Apus si Rasarit - Conflictul Licinius (1)

Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus (272 – 337), cunoscut in istorie sub numele Constantin I sau Constantin cel Mare, a domnit între 306 şi 337. Născut la Naissus, în provincia Moesia Superior (astăzi, oraşul Niš din Serbia), ca fiu al generalului Constantinus Chlorus (viitorul împărat Constanţiu I) şi al Helenei. În 271-272, sub împăratul Aurelian, a fost membru al protectores (militari superiori în slujba împăratului) în est, iar ulterior a ajuns tribun. În 284-285 a fost praeses (guvernator de provincie subordonat unui consularis) al Dalmaţiei. A fost prefectul pretorian al împăratului Maximian în 288-293.