Barbarii – 4 / Hunii 3 – Societatea

Nu cunoastem prea multe despre limba pe care au vorbit-o hunii, majoritatea informatiilor despre ei le avem din surse exterioare. Cele mai multe informatii despre huni, limba si obiceiurile lor le-am primit de la Priscus, un invatat de origine traca, filozof si istoric, care a fost ambasadorul imparatului Bizantin Theodosius al II-le la curtea lui Attila in 448. El ii descrie pe huni in Istoria Bizantului scrisa de el si in care include si perioada Huna (istoria lui termina cu imparatul bizantin Zeno). O alta sursa exterioara ar fi "Getica," scrisa de Jordanes, cam la o suta de ani dupa moartea lui Attila. Societatea huna este descrisa cu foarta putina simpatie si este considerata de acesti autori extrem de cruda si "barbara." Hunii, dupa aceste surse, isi sacrificau copii care se nasteau cu diformitati fizice, dar isi deformau copii de gen masculin producandu-le cicatrice faciale si deformandu-le nasurile pentru a-i face mai "fiorosi" la maturitate. Schelete ale hunilor dezgropate in asezaminte in care au trait aceste triburi au dezvaluit si deformatii voite ale craniului, probabil din aceeasi cauza.

Cititi articolul si comentati pe Politeia World
10 comentarii
 1. razvan a spus:

  Salut Theophyle

  Cu ungurii problema e spinoasa: ungurii "moderni" au trecut pe aici spre campia Panonica in sec. IX. Daca ungurii astia sunt descendentii hunilor e inca subiect de dezbatere. Oricum, inca din Evul Mediu cronicarii unguri au sustinut asta,incercand astfel sa afirme ca era vorba nu de o cucerire, ci de o recuperare a unor pamanturi ale strabunilor (sunt specialsiti care afirma ca este vorba de mitologie istorica; de ex. legenda lui Hunor si Magor e considerata neplauzibila). Poate au si ungurii un Lucian Boia care sa lamureasca chestiile astea :)


 2. Theophyle a spus:

  Razvan, au. De fapt au doi. unul este un mare istoric roman de la universitatea din Florida il cheama Florin Curta, vezi un articol de-al meu in legatura ce el pe Bibliophyle. Cred ca se numea "Un Roman in Florida" :)


 3. Richard a spus:

  Oare de ce apar Hunor si Magor in Biblie? Sau pasajul acela a fost scris de vreun evreu ungur?


 4. razvan a spus:

  Hunor si Magor nu apar in Biblie, apar in niste cronici medievale maghiare
  in Biblie apar Gog si Magog
  @ theo. stiu ca acum am trecut la evul mediu, dar nu ne puteti da ceva lamuriri despre Gog si Magog, am vazut ca a mai existat rubrica "cititorii intreaba, theophyle raspunde" :)


 5. Theophyle a spus:

  Razvan bineintzeles, maine vei avea o postare despre asta.


 6. Theophyle a spus:

  richard salut.
  Pe timpul despre care vorbesti (adica cand a fost compusa biblia), nici macar nu existau evreii ci numai Israeliti, care sunt alta mancare de peste. Da, evreii sunt urmasi Israelitilor antici, cat despre primii evrei pe meleagurile Ungare cam vreo 500 de ani dupa scriera bibliei, adica cam prin sec al III-IV d. Hr. :)


 7. Anonim a spus:

  maya
  Buna ziua si buna sa va fie inima!


 8. Anonim a spus:

  maya

  cooproductie romano- maghiara fiind,rezulta ca de fapt sint avara+cumana+X+X+evreica+...... = eu?


 9. Theophyle a spus:

  maya, tu est tu :)


 10. Richard a spus:

  Maya, genomul maghiar original mai exista doar 1%.
  Mari sanse sint sa fii mai degraba de origine germanica :).