Aspasia – O lectie de Istorie


Ieri am aflat cu stupoare ca Dl. Nistorescu Cornel a devenit redactorul sef la ziarul de calitatate Cotidianul. Parerile mele despre Dl. Nistorescu nu pot fi gazduite de un blog civilizat de felul pe care cred ca-l gazduiesc. Am preluat de la Bleen un link in care Dl. Nistorescu scria despre Dna. Udrea intr-un fel care nu am reusit niciodata sa-l citesc in nici o publicatie care se numeste jurnal. Pentru cei interesati sa citeasca dejectiile despre care vorbesc, incercati aici. Nu ma numar printre sustinatorii Dnei. Udrea; cred ca este mult prea mult, mult prea repede si pentru prea putine merite, insa de la o critica onesta la injuraturi de maidan, drumul este extrem de lung si diferit de ceea ce se incearca. Deoarece fişa postului meu este istoria, am sa incerc un demers de acest gen intr-un subiect asemanator, bineinteles fara nici o legatura cu Dna. Udrea si evenimentele actuale in afara de cele legate de dejectiile critice ale unor oameni care cred ca profesia le da dreptul de a fi nemernici.

Putine femei in istoria greciei antice au reusit sa-si gaseasca locul in scrierile lui Platon, Aristofan si Xenophon. Cea despre care vreau sa va povestesc s-a numit Aspasia din Milet. Aspasia a fost prietena lui Pericle. Pericle (despre el aveti o postare anterioara) a fost un mare reformator si un politician democrat, acest lucru i-a creat mai multi dusmani decat are nevoie un om in 10 vieti. Poetii de curte ai oligarhilor atenieni au acuzat-o pe Aspasia de vrute si nevrute. Ne-au ramas aceste atacuri scrise, nu ne-au ramas nici un fel de dovezi ca ea ar fi fost prostituata sau patroana de bordel asa cum a fost acuzata. Probabil ca Aspasia a fost Etera (hetaera) un soi de curtezana renascentista sau gheişa moderna daca doriţi, care impartasea secrete si facea multe servicii in afara de cele sexuale. Istoria a consemnat un fiu pe care l-a avut cu Pericle, devenit strategos (general) si executat dupa lupta navala intre Sparta si Atena (Arginuse, 406 i.Hr.), pierduta de atenieni.

In perioada de dizgratie a lui Pericle, Aspasia este acuzata impreuna cu genialul Phidias (cei mai important reprezentant ai perioadei clasice din cultura greacă) si Anaxagora (mare filozof pre-Socrate, Şcoala Ioniană de filosofie), de CORUPTIE SI FOLOASE NECUVENITE ( de exemplu Phidias a fost acuzat ca a furat aur de la cel care l-a primit pentru statuia Atenei). Acuzatorul (procurorul) a fost un "poet comic", pe numele lui, Hermipus. Ei au fost adusi in fata Eclesiei (adunarea legislativa a Atenei) Anaxagora acuzat de insubordonare si erezie religioasa a fost exilat, marele Phidias a murit probail in inchisoare. Aspasia a fost achitata, dupa spusele lui Plutarch, cunostea suficiente secrete despre membrii acestei adunari.
Nu trebuie sa mentionez ca Pericle, Phidias, Anaxagora sau Aspasia au ramas in istorie pentru ceea ce au facut. Netrebnicul de Hermipus a ramas , insa pentru nemernicia sa si nu pentru ceea ce a scris.
Nu stiu cat de mult din ceea ce v-am povestit seamana sau nu cu realitatile noastre, un singur lucru este clar Hermipus a fost o canalie si Nistorescu este.