Hitiţii – 2
Dupa anul 1180 i.Hr., istoria nu mai inregistreaza nimic despre aceasta fosta super-putere a Orientului Mijlociu. Hitiţii au iesit din istoria reala si au intrat in cea Biblica. Hitiţii din Biblie nu sunt in nici un caz adevaratii Hitiţi, ci niste urmasi intemeietori ai unor orase state, locate in nordul Cananului in vestul Siriei si in Libanul central (coasta Libanului fiind ocupata de Fenicieni). Hitiţii pe care ii intalnim in Biblie, Beeri Hititul este tatul lui Juditei si al Basmatei, casatorite cu Esau (Facerea 26:34) si Urie Hititul este capitan in oastea lui David si sotul Bat-Şebei (2 Samuel 11:3) , este trimis intr-o lupta din care nu se va reintoarce si Solomon cel intelept va deveni fiul regelui David si al Bat-Şebei. Asadar, nici urma de Hitiţii istorici disparuti prin preajma anului 1180 i.Hr
Atunci de ce a disparut imperiul Hitit, marea super-putere care cu o suta de ani in urma tinea piept cu succes marelui Ramses al II-lea (1274 i.Hr.). Raspunsul este simplu, au disparut din aceleasi motive din cauza carora si Mayaşii au disparut. (1) dezastre ecologice, catastofe naturale si epidemii; (2) nerespectarea legilor pe care singuri si le-au impus - legile de succesiune si legile care interziceau disidenta armata in casele domnitoare, aceste legi numite constitutia lui Telepinu; (3) renuntarea la "granarele" imperiului, impartite ca zestre multiplelor casatorii ale casei domnitoare, bazandu-se pe cerealele importate din Egipt sau produse in Cipru; (4) razboaiele intestine au decimat "producatorii" de alimente si au creat nesiguranta căilor de comunicatie; (5) atacuri din cauza migratiei frigienilor “impinsi” de popoarele marii din vestul Marii Negre si a triburilor Mushki care ajungeau din partea opusa Marii Negre, adica din Est (astazi teritoriul Georgian).
Asadar ajungem inca o data la "Tragedia Resurselor Comune", adica mai exact la gestionarea acestor resurse corect si durabil. Problemele exterioare sau calamitatile naturale nu pot fi gestionate intodeauna, dar repectarea legilor sociale (2), conducere competenta(2 si 3) si pastrarea unui minim de echitate sociala (4), puteau salva aceasta super putere din prabusirea ei. In postarea de maine vom discuta despre Cartagina. De luat aminte!
Trimiteți un comentariu