O istorie a Rusofilismului in Romania - Războiul Crimeii

Tratatul de la Paris din 1856 a pus capăt, în mod oficial, Războiului Crimeii dintre Imperiul Rus, pe de-o parte, şi o alianţă a Imperiului Otoman, Regatului Piemontului, Celui de-al Doilea Imperiu Francez şi Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei, pe de altă parte. Tratatul a fost semnat la 30 martie 1856, principalele lui prevederi privind transformarea Mării Negre în teritoriu neutru, închis tuturor navelor militare, pe ţărmul mării fiind interzise construirea de fortificaţii sau prezenţa armamentelor de orice fel. Tratatul a marcat un uriaş pas înapoi pentru Rusia şi pretenţiile sale de dominaţie a regiunii. De asemenea, era stabilită libera circulaţie pe Dunăre sub supravegherea Comisiei Europene a Dunării.


Cititi si comentati articolul pe portalul PoliteiaWorld

O istorie a Rusofilismului in Romania - Războiul Crimeii

De la cucerirea Principatelor Române pana la Tratatul de la Paris (1856)

Războiul Crimeii a durat din 28 martie 1853 până în 1856 şi a fost un conflict armat dintre Imperiul Rus, pe de-o parte, şi o alianţă a  Marii Britanii, a celui de-al doilea Imperiu Francez, a Regatului Sardiniei şi a Imperiului Otoman, pe de altă parte. Cele mai multe lupte ale războiului s-au dus în Peninsula Crimeea de la Marea Neagră.

Cititi si comentati articolul pe portalul PoliteiaWorld2009 pe Istoria lui Theo-Phyl Blog

“Istoria” este primul meu blog. Pe 16 ianuarie 2010 implineste un an, sper ca voi avea puterea sa-l “pastoresc” si in anul care vine. Blogul a fost in prima parte al anului un blog “generalist” care s-a calificat la “locul de munca,” devenind un blog care trateaza subiecte legate de istoria generala cu accente nationale. Blogul este bineinteles un blog de popularizare care contine traduceri si adaptari din cartile mele sau articolele mele publicate in reviste de specialitate, open sources si interpretari personale inclusiv speculatii pe baza unor fapte reale care nu pot fi dovedite stiintific.

Cateva date despre blog: prima postare pe 16 ianuarie 2009. In cele 11 luni am postat 287 de articole care au avut aproximativ 60 000 de vizionări, si numai 2 000 de comentarii. Daca doriti sa revedeti ceva, aveti postarile noastre:
Tuturor cititorilor blogului si vizitatorilor lui, un an fericit de succes si multa sanatate. La multi ani 2010!

O istorie a Rusofilismului in Romania - Tudor Vladimirescu

Tudor Vladimirescu (1780 - 1821) si a fost conducătorul revoluţiei de la 1821. Tudor s-a născut în satul Vladimiri (Gorj), dintr-o familie de moşneni. A învăţat carte şi limba greacă în casa boierului aromân Ioniţă Glogoveanu, din Craiova, care a făcut din inteligentul băiat administrator de moşie şi care l-a întrebuinţat în afacerile de negoţ, mai ales la exportul de vite. Tudor Vladimirescu şi-a constituit o avere prin cumpărare de pământ, făcând comerţ pe cont propriu. S-a emancipat din slujba lui Glogoveanu intrând în rândurile pandurilor - armată cu obligaţii semipermanente - şi participă la războiul ruso-turc din 1806 - 1812, recompensat de oficialităţile ruse cu ordinul de cavalerie Ordinul Vladimir, clasa a III-a.


Cititi si comentati articolul pe portalul PoliteiaWorld

O istorie a Rusofilismului in Romania - Eteria

Eteria (Philiki Hetairia - Societatea prietenilor), a fost o organizaţie secretă creată la Odesa de Nikólaos Skúfas, Tănase Ţakalov şi Emanoil Xánthos la data de 14 septembrie 1814 după ideile lui Constantin Rigas din Velestino, şi care avea ca scop eliberarea creştinilor, cu precădere a grecilor, de sub stăpânirea otomană, şi întemeierea unor state creştine libere, îndeosebi a unei Elade libere (frontierele acesteia nefiind specificate, dar se spera tot înconjurul mării Egee şi capitala Constantinopol, conform "Marii Idei"). Bineinteles ca aceasta organizatie a fost sustinuta, finantata si infiltrata de serviciile Ohranei tariste care s-a folosit in multe alte scopuri decat cele initiale.Întemeierea Eteriei este concomitentă cu cea a societăţilor Frăţia şi Junimea în ţările române, şi se încadrează în marea mişcare socială revoluţionară a anilor 1820-1830, care a condus la independenţa ţărilor din America latină, la revoluţia franceză din 1831, la Revoluţia Română de la 1821 şi la revolta grecilor, care a dus la independenţa Greciei.

Cititi si comentati articolul pe portalul PoliteiaWorld