Publicat la 7 august 2009 (09:16)
de Theophyle
In ultimele postari pe Paleografia (si pe celelalte bloguri) am analizat putin culturile primordiale al Mezoamericii. Bineinteles am ajuns si la religiile lor, care noua ni se par criminale. Zeii nemilosi, ritualurile insetate de sange, inimile scoase din piepturile oamenilor vii, piramidele de cranii intr-o parte si… legile lui Hamurabi, cele 7 porunci ale lui Noe pe Muntele Ararat, cele 10 ale lui Moise primite pe muntele Sinai, predica de pe Munte a lui Iisus, revelatia lui Muhamad pe muntele Hira.
Jungla luxurianta fata de un desert searbad si munti, peste tot - munti. Jungla este bogata si darnica, desertul este sarac si trebuie sa-ti cauti din greu existenta. Probabil acesta este diferenta. Platitudinea desertului cald ziua si rece noaptea, bolta plina de stele care aproape te ating si linistea asurzitoare. Unde poti gasi divinitatea intr-o jungla, intr-un jaguar sau un sarpe anaconda in ferocitatea si in frica de ceea ce te inconjoara. In desert trebui sa-ti cauti divinitatea, sa te urci pe un munte pentru a gasi-o, ai nevoie de un reper in pustiu, un loc care sa-ti aminteasca intalnirea cu divinitatea. Cosmogoniile mezoamericane si cele din orientul mijlociu sunt atat de diferite din cauza naturii inconjuratoare. Babilonienii sau egiptenii nu erau astronomi mai putin destoinici decat mayasii sau aztecii si totusi ei cautau lucruri diferite. Babilonienii si egiptenii cautau norocul in stele, mayasii si aztecii cautau sfarsitul societatii lor, de aici marea diferenta.
In desert, din ziua cand te nasti si pana vei fi murit, inveti cum sa-ti economisesti resursele, in jungla ei au trait din bogatia ei, pana cand au epuizat-o. De aici diferenta intre cele doua culturi.
Largind si metafora si acualizand-o, nu pot sa ma abtin de la o intrebare (care chiar nu stiu cat e aceasta intrebare pertinenta in zilele noastre), "noi unde ne aflam astazi, in jungla sau in desert?"
Publicat la 2 august 2009 (13:31)
de Theophyle
Hitiţii – 2
Dupa anul 1180 i.Hr., istoria nu mai inregistreaza nimic despre aceasta fosta super-putere a Orientului Mijlociu. Hitiţii au iesit din istoria reala si au intrat in cea Biblica. Hitiţii din Biblie nu sunt in nici un caz adevaratii Hitiţi, ci niste urmasi intemeietori ai unor orase state, locate in nordul Cananului in vestul Siriei si in Libanul central (coasta Libanului fiind ocupata de Fenicieni). Hitiţii pe care ii intalnim in Biblie, Beeri Hititul este tatul lui Juditei si al Basmatei, casatorite cu Esau (Facerea 26:34) si Urie Hititul este capitan in oastea lui David si sotul Bat-Şebei (2 Samuel 11:3) , este trimis intr-o lupta din care nu se va reintoarce si Solomon cel intelept va deveni fiul regelui David si al Bat-Şebei. Asadar, nici urma de Hitiţii istorici disparuti prin preajma anului 1180 i.Hr
Atunci de ce a disparut imperiul Hitit, marea super-putere care cu o suta de ani in urma tinea piept cu succes marelui Ramses al II-lea (1274 i.Hr.). Raspunsul este simplu, au disparut din aceleasi motive din cauza carora si Mayaşii au disparut.
(1) dezastre ecologice, catastofe naturale si epidemii;
(2) nerespectarea legilor pe care singuri si le-au impus - legile de succesiune si legile care interziceau disidenta armata in casele domnitoare, aceste legi numite constitutia lui Telepinu;
(3) renuntarea la "granarele" imperiului, impartite ca zestre multiplelor casatorii ale casei domnitoare, bazandu-se pe cerealele importate din Egipt sau produse in Cipru;
(4) razboaiele intestine au decimat "producatorii" de alimente si au creat nesiguranta căilor de comunicatie;
(5) atacuri din cauza migratiei frigienilor “impinsi” de popoarele marii din vestul Marii Negre si a triburilor Mushki care ajungeau din partea opusa Marii Negre, adica din Est (astazi teritoriul Georgian).
Asadar ajungem inca o data la "
Tragedia Resurselor Comune", adica mai exact la gestionarea acestor resurse corect si durabil. Problemele exterioare sau calamitatile naturale nu pot fi gestionate intodeauna, dar repectarea legilor sociale
(2), conducere competenta
(2 si 3) si pastrarea unui minim de echitate sociala
(4), puteau salva aceasta super putere din prabusirea ei. In postarea de maine vom discuta despre Cartagina. De luat aminte!