O istorie a Rusofilismului in Romania – Rusia devine protectorul Principatelor

Tratatul de la Kuciuk-Kainargi

Tratatul de la Kuciuk-Kainargi (Küçük Kaynarca) a fost semnat la 21 iulie, 1774, de Imperiul Rus (Piotr Rumianţev) şi Imperiul Otoman după înfrângerea acestuia din urmă în războiul din 1768-1774. Tratatul era o lovitură extrem de umilitoare primită de Imperiu Otoman. Otomanii au cedat teritoriul regiunii Yedisan dintre râurile Nipru şi Bugul de Sud. Acest teritoriu includea portul Cherson şi oferea Rusiei primul său acces direct la Marea Neagră. Prin tratat, Rusiei îi mai erau cedate porturile Kerci şi Enikale din Crimea, precum şi regiunea Kabarda (cabardină) din Caucaz. Otomanii au pierdut şi Hanatul Crimeii, căruia au fost forţaţi să îi recunoască independenţa. Hanatul, deşi oficial independent, era în realitate sub controlul Rusiei, care l-a anexat în 1783.


Cititi si comentati articolul pe portalul PoliteiaWorld

O istorie a Rusofilismului in Romania - Dimitrie Cantemir

Dimitrie Cantemir (1673 - 1723), poate fi considerat fara nici un dubiu primul conducator (voievod) roman care a fost un infocat rusofil si un colaborator apropiat al rusilor in principatele romanesti ale rusofilismului politic, cultural si religios. Valoarea si contributia lui Dimitie Cantemir in cultura romaneasca este enorma. Dimitie Cantemir a fost autor, cărturar, enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog si a fost primul român ales membru al Academiei din Berlin în 1714. În opera lui Cantemir, influenţată de umanismul Renaşterii şi de gândirea înaintată din Rusia, s-au oglindit cele mai importante probleme ridicate de dezvoltarea social-istorică a Moldovei de la sfârşitul secolului al XVII-lea şi începutul secolului al XVIII-lea. În aceasta postare nu ne vom referii la aceste enorme merite ci vom analiza numai aspectele rusofilismului ale lui Cantemir in Moldova, influente care se pastreaza pana in zilele noaste si dau rusilor argumente istorice legate de influenta si “drepturile” lor, inclusiv rusificarea Basarabiei.


Cititi si comentati articolul pe portalul PoliteiaWorld

O istorie a Rusofilismului in Romania – slavofilism (2)

Inceputul influentei politice ale statelor salve de la nordul Tarilor Romanesti incepe la mijlocul secolului al XV-lea si ajunge la apogeu la sfarsitul acelui secol prin inmpunerea familiei Movila (Moghilă), la inceput in Moldova si mai tarziu si in Tara Romaneasca. Ieremia Movilă (Moghilă), a fost domnitor al Moldovei din august 1595 pana in mai 1600 şi din septembrie 1600 pana la 10 iulie 1606. Mama sa, Maria, era descendentă a lui Petru Rareş. Boier moldovean, frate cu Mitropolitul Gheorghe Movilă, a fost urcat pe tron de cancelarul polonez Zamoiski în locul lui Ştefan Răzvan.

Cititi si comentati articolul pe portalul PoliteiaWorld