Publicat la 13 martie 2010 (18:40)
de Theophyle
Hanatul Crimeii - Qırım Yurtu 2/3
Hanatul Crimeii a fost cea mai importantă forţă militară din Europa Răsăriteană până în secolul al XVIII-lea. Tătarii crimeeni au jucat un rol de primă importanţă în apărarea graniţelor islamului, în special împotriva moscoviţilor şi puterilor europene. Pentru o lungă perioadă de timp, tătarii şi nogaii, organizaţi în ceabuluri (unităţi militare) au efectuat raiduri în Principatele dunărene, Republica polono-lituaniană şi Cnezatul Moscovei. În timpul a ceea ce se numea "culegerea recoltei din stepă", tătarii înrobeau mulţi ţărani slavi, jefuiau satele şi oraşele, din această pradă de război hanul fiind îndreptăţit să primească o cotă care varia între 10 şi 20%.
Publicat la 12 martie 2010 (18:25)
de Theophyle
Hanatul Crimeii - Qırım Yurtu 1/3
Qırım Yurtu sau cum il cunoastem noi, Hanatul Crimeii, a fost o entitate statala care a existat între 1441 – 1783. Hanatul cuprindea peninsula Crimeea şi stepele din sudul Rusiei şi Ucrainei. Hanatul Crimeii a fost succesorul turcic al Hoardei de Aur si a fost fondat cand mai multe clanuri ale Imperiului Hoardei de Aur au renunţat la viaţa nomadă şi s-au sedentarizat in regiunile pe care le ocupau in acest imperiu. Unul dintre urmaşii lui Genghis Han, pretendent la tronul Hoardei de Aur, Hacı I Giray “ingerul” (Melek), a fost invitat in 1441 să devină hanul tătarilor crimeeni si după o lungă luptă de dusă împotriva Hoardei de Aur reuseste sa-si consolideze teritoriul.
Publicat la 10 martie 2010 (18:00)
de Theophyle
Prabusirea Imperiului
Imperiului mongol a disparut din aceleasi cauze ca alte mari imperii, erodare si decadenta. Imperiului mongol a fcut-o insa mai rapid. Se poate spune ca principala cauza a fost lipsa de adaptare a aristocraţiei mongole, deşi a încercat în mai multe rânduri, la civilizaţia de tip urban. Schimbarea succesivă a capitalei de la Karakorum la Beijingul contemporan realizată de Hanul Kublai (descendenţii săi au întemeiat dinastia Yuan în China), a condus la o evoluţie independentă a Hoardei de Aur în Asia Centrală şi în Rusia si dezlipirea de restul imperiului.
Publicat la 9 martie 2010 (12:07)
de Theophyle
Tătari sau mongoli?
Etnogeneza tătarilor de astăzi suscită controverse vii şi puncte de vedere uneori contradictorii: prima teorie, mai veche, ai cărei partizani sunt îndeosebi autorii ruşi îi consideră pe vechii tătari ca fiind de origine mongolă. Al doilea punct de vedere, care capătă o pondere din ce în ce mai mare printre istorici, îi apreciază pe tătari, de la bun început, ca element component al lumii proto-turce. Cunoscuţi deja de cronicarii chinezi sub numele de “Da-da” sau “Ta-ta”, de cronicarii persani sub numele de “Tatar”, ei înşişi se numesc “Tatar”, în cronica autohtonă ‘Istoria secretă a Mongolilor”, epopee contemporană intrării lor pe scena istoriei universale la începutul sec.al XIII-lea.
Publicat la 8 martie 2010 (18:15)
de Theophyle
Hoarda de Aur - Altan Orda 2/2
După moartea lui
Batu în 1255, prosperitatea imperiului a mai durat aproape un secol, până la asasinarea lui Geanibek în 1357. Hoarda Albă şi Hoarda Albastră au fost unite într-un singur stat de fratele lui Batu,
Berke. La sfârşitul secolului al XIII-lea, puterea a fost uzurpată de Nogai, un nobil care nu se trăgea din spiţa lui Batu. În timpul domniei lui Uzbek (1312-1341), armata imperiului avea peste 300.000 de luptători.Politica Hoardei privind cnezatele ruseşti urmărea ţinerea Rusiei divizată şi slabă. În secolul al XIV-lea, întărirea Lituaniei în Europa de Nord-Est a dus la apariţia unui concurent important la controlul asupra Rusiei. Din acest motiv Uzbek a început să sprijine Cnezatul Moscovei, cel mai important principat rus. Ivan
I Kalita a primit din partea hanilor titlul de Mare cneaz şi dreptul de a percepe tributul datorat suzeranului de alte cnezate.
Publicat la 7 martie 2010 (10:19)
de Theophyle
Hoarda de Aur - Altan Orda 1/2
Altan Orda a fost o entitate statala la inceput mongola care s-a transformat in timp intr-una turcica. Altan Orda ocupa teritorii aflate astazi pe teritoriul Rusiei, Ucrainei şi Kazahstanului, erntitatea a apărut după dezmembrarea Imperiului Mongol in mijlocul secolului al XIII-lea. In perioada e apogeu teritoriul Altan Orda ocupa cea mai mare parte a Rusiei Europene, de la Munţii Ural la Munţii Carpaţi, până în Siberia. În sud, Hoarda de Aur se învecina cu Marea Neagră, Munţii Caucaz şi teritoriile mongolilor din Ilhanat (Iran-Irakul contemporan). Se presupune că denumirea „de aur” (altîn) vine de la sistemul de culori folosit în stepă pentru orientare, negru: nord, roşu - sud, albastru - est, alb - vest şi galben (auriu) - centru