O istorie a Rusofilismului in Romania - Războiul Crimeii

De la cucerirea Principatelor Române pana la Tratatul de la Paris (1856)

Războiul Crimeii a durat din 28 martie 1853 până în 1856 şi a fost un conflict armat dintre Imperiul Rus, pe de-o parte, şi o alianţă a  Marii Britanii, a celui de-al doilea Imperiu Francez, a Regatului Sardiniei şi a Imperiului Otoman, pe de altă parte. Cele mai multe lupte ale războiului s-au dus în Peninsula Crimeea de la Marea Neagră.

Cititi si comentati articolul pe portalul PoliteiaWorld



2 comentarii
  1. DDann a spus:

    Salut,

    Materialul e interesant, iar punctul de vedere inedit, dar...
    cred ca e mult spus ca interesul pentru controlul Locurilor Sfinte ar fi fost motivul razboiului Crimeei.Mai degraba cred ca e vorba de grija Occidentului de a "sprijini" Omul Bolnav al Europei, macar pana ii vor putea prelua mostenirea.Efecte vizibile pana azi in zona acelorasi Locuri Sfintesi si nu numai, inclusiv in Balcani, printre altele.
    Pe de alta parte cred ca explicatiile legate de harta nu sunt chiar exacte, pentru ca stricto senso, Moldova a recastigat cele 3 judete dunarene (Cahul, Bolgrad si Ismail, iar Turcia nu avea cum sa le piarda, ptr ca erau ocupate oricum din 1812 de Rusia (laolalta cu restul Basarabiei. Interesanta este, insa, pozitia Dobrogei inca in Imperiu Otoman in acea vreme, n-am inteles insa, daca in cadrul Bulgariei autonome sau nu. Ptr ca asta ar explica unele din problemele noastre cu micul "frate" de la Sud. Sper ca n-am plictisit foarte tare. Numai bine!


  2. Theophyle a spus:

    @DDan La Multi Ani!

    In nici un caz "controlul locurilor sfinte" nu a fost adevarata cauza a razboiului ci numai pretextul.

    Din nefericire exista mult mai multa informatie despre acest important razboi (si din punctul nostru de vedere), si inca o data din nefericire greu de postat mai mult pe un blog.

    Postarile lungi nu sunt citire, asta'i viata :)