Vlahii – 3

Borilă (Boris), îl urmeaza pe tronul Ţaratul Vlaho-Bulgar, pe Ioniţă Caloian. Borilă (Boris) a fost un uzupator care l-a îndepărtat de tron pe moştenitorul legitim, Ioan, viitorul ţar Ioan Asan al II-lea. Borilă s-a confruntat cu tendinţele tradatoare ale boierilor şi cu erezia bogomilă, numită după numele primului predicator, preotul Bogomil (in occident cunoscută pe denumirea „catarism”, de la cuvântul grecesc katharos „curat”). Borilă a organizat represalii împotriva bogomililor şi a putut să înfrângă o conjuraţie a boierilor la Vidin cu ajutorul unei armate unguara, compusă din secui, români şi pecenegi şi condusă de comitele Ioachim. În timpul domniei lui Borilă, rolul românilor în statul Asăneştilor a început să scadă.
Cititi si comentati articolul pe portalul PoliteiaWorld

7 comentarii
 1. Richard a spus:

  Poti face un mic excurs despre viata lui Tepes dupa ce l-a pus Mathias Hunyadi la pastrare? Am gasit o chestie interesanta despre asta aici:
  http://www.monitorulexpres.ro/?a=citeste&p=povestiri_adevarate&s_id=1661
  In "Dictionarul de Comandanti Militari" se afirma ca a fost general in vestul Ungariei feudale pina la a doua domnie.


 2. Anonim a spus:

  maya

  Sa inteleg ca (si) datorita lui Ioan Asan al II-lea ortodoxia a fost si este preponderenta?

  Cit a fost casatorit cu Anamaria, Ioan Asan al II-lea a fost catolic,implicit Taratul,dupa care odata casatorit cu Irina "devine" ortodox,implicit Taratul?

  Foarte interesant material!


 3. Anonim a spus:

  maya

  Buna seara si buna sa va fie inima!
  :)
  Cu asta trebuia sa incep!Scuze!


 4. Anonim a spus:

  maya

  richard

  Daca nu gresesc Vlad Tepes dupa ce a fost "capturat" de Matei Corvinul s-a recasatorit cu o unguroaica si a trecut la catolicism.

  Parca 12 ani a stat "capturat" de catre Matei Corvin,dar Theo-Phyl poate sa ne spuna mai bine si mai corect! :)


 5. Theophyle a spus:

  Salut richard multumesc pt. link


 6. Theophyle a spus:

  Salut maya, vom vorbi si despre Vlad Tepes, din cate stiu eu nu a trecut la catolicism.


 7. Marius a spus:

  De unde ai luat cele doua harti ale taratului? Cred ca harta cu taratul in timpul lui Ioan Asan II este prea extinsa in Moldova si Basarabia. Harta cu taratul din 1187-1261 pare mai aproape de realitate. Adica e posibil ca taratul sa fi avut o zona de influenta la nord de Dunare, desi istoriografia bulgara minimalizeaza rolul vlahilor in formarea celui de al doilea tarat bulgar.