Imperiile Africane – Imperiul Axumit / 2 -1

Fondarea Imperiul Axumit (Mangiśta Aksum) se pierde intr-o legenda cu arome biblice. Legendarul intemeietor Menelik (I-ul) se povesteste ca ar fi fiul legendarei Regina din Saba si al regelui Israelitilor, Solomon. Menelik se spune s-a nascut în Hamasien din Eritreea. Tradiţia spune ca Regina din Saba cand s-a intors din Israelul antic era însărcinată de regele Solomon. Se zice că el a dus Arca Alianţei în Etiopia când a facut o călătorie pentru a-si cunoaşte tatăl. Povestesc traditiile etiopiene ca acesta i-a oferit lui Menelik sa-i fie succesor şi acesta a refuzat.

5 comentarii
  1. Anonim a spus:

    maya

    Buna ziua si buna sa va fie inima! :)

    Cunosc legenda reginei din Saba si al ei fiu Menelik,"urmasul" lui Solomon.Am citit argumente,pro si contra asupra faptului ca Menelik ar fi adus Chivotul Legamintului impreuna cu Tablele Legii in (actuala) Etiopie.

    Daca este asa/nu dupa cite cunosc NU s-a demonstrat inca/importanta este insa credinta oamenilor ca ASA este! Pentru credinciosi,Chivotul Legii este la ei.
    Taria acestei credinte i-a ajutat si ii ajuta!

    Ca Eva primordiala a fost "negresa" s-a demonstrat stiintific/pina la urma important este faptul ca a existat o Eva primordiala. :) Si un Adam primordial!

    Despre localizarea Edenului,iar exista o serie de ipoteze;iarasi,important este faptul ca "a existat"! :)

    Probabil (intr-o oarecare masura) ar trebui "popularizat" mai mult faptul ca nu se stie exact unde a fost Edenul,precum si culoarea pielii Evei primordiale.Dar pina la urma pentru credinciosii "ortodocsi" acest fapt chiar NU conteaza.


  2. Anonim a spus:

    maya

    Theo-Phyl
    :)
    interesant si util articol;multumesc!


  3. Marius Teja a spus:

    Coloana sau obeliscul din Axum, vechi de 1700 de ani a fost furat de trupele fasciste italiene dupa ce au cucerit Etiopia, in 1937. In pofida unui acord cu ONU din 1947, obeliscul a ramas in Italia pana in 2005.
    In lungime de 24 de metri si greutate de 160 tone, obeliscul a fost returnat in trei bucati in aprilie 2005. In acest context, premierul etiopian Meles Zenawi a subliniat ca obeliscul ''nu este doar o simpla bucata din piatra, ci este simbolul unei identitati''.
    Pentru a face posibila aterizarea avionului Antonov AN 124, unul din cele doua tipuri de avioane care puteau efectua transportul, pista de aterizare a trebuit sa fie reamenajata. Compania italiana care a asigurat transportul in valoare de 6 milioane de euro a apreciat ca a a fost obiectul cel mai mare si mai greu care a fost transportat vreodata pe calea aerului.


  4. Theophyle a spus:

    @marius - stiu am fost la Axum, inainte si dupa ce au adus stela. Nimeni nu stie inca sa descifreze inscriptiile de pe aceasta "columna" multzumesc insa pentru interes si vizita :)


  5. Theophyle a spus:

    @maya, servus - in chestia cu regina din Saba si etiopienii, este clar legenda (stiintific demostrat) Edenul nu pote fi in Mesopotamia pentru ca viata a inceput in Etiopia :).