Pericle “Olimpianul” si Dl. Boc


Pericle (cca. 495 î.Hr - 429 î.Hr), general, orator şi om de stat atenian. Conducător al Atenei între 443 şi 429 î.Hr., timp în care a iniţiat numeroase reforme democratice, care au transformat oraşul într-un centru economic, politic, cultural şi artistic al lumii greceşti. A construit Partenonul, noul Erehteion. Pericle s-a născut in anul 495, avându-l tată pe Xantipos şi mamă pe Agariste. Tatăl lui a fost unul dintre eroii de la capul Mycale, iar mama lui aparţinea nobilei familii a Alcomeonizilor, fiind nepoata vestitului Clistene, care dăruise Atenei o structură democratică. Avea o familie înstărită, cu o poziţie socială superioară. Cu alte cuvinte, viitorul conducător democrat provenea din cea mai înaltă aristrocaţie. Mama lui a avut un vis premonitoriu, înainte de a-l naşte pe Pericle: copilul ei era un leu; fiul ei va deveni, într-adevăr, dacă nu cel mai puternic om din Grecia Antică, cel puţin geniul ei tutelar. Pericle fusese un copil frumos, cu trăsături nobile, dar cu capul un pic cam alungit si mic de statura (cam de statura lui Boc), lucru care stârnea ironia poeţilor.
Dupa asasinarea lui Efialte (461 i.Hr.), Pericle devine, pentru trei decenii, conducatorul democratilor radicali, realizand intregul program politic al acestuia, democratia ateniana cunoscand in aceasta epoca apogeul infloririi ei. Pericle initiaza constructia zidurilor lungi dintre Atena si porturile Pireu si Faleron (462-445 i.Hr.), lupta impotriva Spartei si a Persiei (sprijinind printr-un corp expeditionar atenian, incercarea Egiptului de a se emancipa de sub dominatia ahemenida), participa ca strateg la batalia de la Tanagra (457 i.Hr) si continua cu consolidarea ligii delioatice, transformand-o treptat intr-un adevarat imperiu atenian. Tezaurul ligii este transferat de la Delos la Atena, tributul datorat de fiecare polis membru al ligii este fixat de atenieni o data la 4 ani, tot acestia hotarand modul de folosire a lui; clehurii ateniene sunt create in numeroase parti ale Marii Egee si Helespontului. Incercarile membrilor ligii de a se retrage din imperiul atenian sunt reprimate prin forta armelor (Eubeea in 446, Samosul este cucerit de Pericle dupa un asediu de 9 luni in 439 i.Hr).

Pericle nu-şi iroseşte timpul cu vorbăria fără rost sau cu hoinăreli: om de stat, muncind cu îndârjire. Nu se lasă corupt, nu îşi neglijează problemele personale şi este cam strâns la mână. Proprietar al unor domenii întinse în Attica, Pericle a încredinţat unui servitor, Evanghelos, administrarea bunurilor sale. În viaţa publică, procedează cu iscusinţă, fiind un politician subtil şi ager. Pentru a-şi păstra ascendentul asupra poporului, a cărui fire schimbătoare îi este cunoscută, urcă foarte rar la tribună, lăsând prietenilor săi grija de a-i susţine părerile. De fapt, el este cel care conduce, nu poporul. Această autoritate supremă o datorează faptului că este considerat „gură de aur”, fiind supranumit „Olimpianul”.

In 448/447 i. Hr., Fidias inaugureaza constructia Parthenonului, in 437/436 i. Hr., incep lucrarile la Propylee, in 442 se incheie inaltarea Odeonului, pe Agora este zidit Thesaionul. Cercul format in jurul lui Pericle include figuri dintre cele mai reprezentative ale epocii: Sofocle, Herodot, Fidias, Anaxagoras, Protagora, Damon.
Mare orator şi om politic al Greciei Antice, conducător al Atenei între 443-429 î.Hr., şef al partidului democrat, mare protector al artelor şi ştiinţelor, în timpul căruia Atena a atins o mare dezvoltare, ea devenind centrul comercial, politic şi cultural al Greciei antice, s-a stins din viaţă in 429 î.Hr.. Pentru strălucirea intelectuală pe care a dat-o Greciei, secolul în care a trăit (secolul V î.Hr.) a fost supranumit "Secolul lui Pericle".

Pentru "secolul lui Boc", mai avem de aşteptat. Singurul lucru comun, statura si preşedentia partidului democrat.
7 comentarii
  1. Elena a spus:

    Boc e un paradox... cand il vezi si il auzi vorbind fatza catre fatza CHIAR PARE UN OM NORMAL!!! cand il vezi insa pe sticla, vrei sa dai cu ceva in el... asta e cu Boc.. cat despre Pericle, s-a salvat , printre altele, pentru ca a gasit FRUMOSUL, lucru absolut inutil in cazul Boc... politica in care sa gaseste el e oribila! O sa-i treaca poate, din fericire pt el si pentru biata tarisoara... Intr-o zi va trebui CAREVA sa aruce masca Boc si sa afle ce masti de purtat mai sunt!
    PS
    Insanatosire grabnica!!!


  2. Anonim a spus:

    maya
    Buna seara si buna sa va fie inima!
    :)


  3. Anonim a spus:

    maya

    frumos material inchinat marelui Pericle,
    considerat cel mai mare conducator al Greciei antice!

    "aparitia" unui asemenea mare conducator cred (???)tine de destinul colectiv al unui popor/neam

    si poporul trebuie sa-l merite,dar si conducatorul trebuie sa merite un popor

    "chestie" de necesitate si de rezonanta
    (zic si eu???)


  4. Anonim a spus:

    maya

    Pericle - modelul pozitiv de conducator luminat si luminos ales de catre Platon


  5. Theophyle a spus:

    @elena, multzumesc pentru urari. Sper ca in curand voi fi din nou in picioare. Din nefericire pentru noi totii, Boc a ramas un "pionier" sau un UTC-ist, este o parte din sufletul lui, din pacate. Sansele noastre sunt in elevii care sunt educati de oameni ca tine!


  6. Theophyle a spus:

    @Qmaya, providentza, poate ne va ajuta si pe noi Dumnezeu :)


  7. Elena a spus:

    Multumesc, Teofil! Dar ei vor sa plece...vor sa plece...