Cei Vechi - 6 / Mesoamerica: Maya – 1

Mezoamerica ori Mezo-America (Mesoamerica) desemneazâ in primul rand o zona culturală, în care un anumit număr de societăţi pre-columbiene s-au dezvoltat. Din punct de vedere geografic, regiunea cuprinde teritorii in Mexico, Guatemala, Honduras, Belize (fost Hondurasul Britanic), El Salvador. Din punct de vedere arheologic, dezvoltarea populatiilor pre-columbiene care au trait in aceasta regiune este impartita in (a) perioada formativa, sau preclasica intre 1500 i.Hr – 300 d.Hr. In acesta perioada populatiile mezoamericane au dezvoltat o agricultura performanta, colectiva (!!!) si conducerea sociala a trecut treptat de la conducatorii religiosi (şamanii) la cei militari intr-o forma dinastica sau electorala. Apar forme cultice bazate pe o teologie coerenta si apar primele forme ale scrisului (aprox. 500 i.Hr.).

(b) perioada clasica, se intinde intre 300 si 950 d.Hr., si este caracterizata de cresteri masive ale populatiei, in special celei urbane, sunt construite orase fortificate care adaposteau pana la 100 de mii de locuitori. Incep razboaiele intre populatiile care traiau in aceste regiuni pentru a stapani resursele necesare unei populatii in crestere, se constuiesc constructii masive si spre sfarsitul perioadei incepe o erodare treptata a solului insotita de cataclisme naturale (care de obicei sunt caracteristice periodic in aceasta regiune). Aceasta perioada este si perioada de varf a "imperiilor" (Maya si Aztec).

(c) perioada post-clasica, intre 950 si pana la cucerirea spaniola din 1521 d.Hr. Aceasta perioada poate fi denumita de noi Europenii perioada feudala in Mezoamerica. Aceasta perioada numita de antroplogi si arheologi perioada "marilor case" (la propriu si la figurat) este perioada de stratificare extrema a societatilor mezoamericane, slabirea sistemului de guvernare central si al aliantelor intre "marile case" in detrimentul conducatorului unic. Bineinţeles, apar si conducatorii care reusesc pentru perioade mai scurte sau lungi sa anihileze aceste tendinte. Cosmologia si astronomia ajung la niveluri extrem de evoluate si aproape de neinţeles pentru noi in zilele noastre.
Societatile care s-au perindat in aceasta regiune sunt:
Azteca - 1200 - 1600 d.Hr in centrul Mexicului; Huastec - 1000 i.Hr - 1500 d.Hr. pe coasta de est din sudul Mexicului pe malul Oceanului Atlantic; Mixtec, ? - 1600 d.Hr. localizati in partea de sud-vest a a Mexicului pe malul oceanului Pacific; Maya - 2000 i.Hr - 1500 d.Hr. pe teritorii din Honduras, Guatemala, El Salvador; Olmec - 1200 i.Hr - 400 i.Hr, aproximativ pe acelasi teritoriu ocupat de Huastec; Zapotec - 500 i.Hr - 1500 d.Hr, parte sud-vestica a Mexicului. In afara popoarelor mentionate au existat inca 3-4 triburi/culturi, care nu sunt atat de importante acestor postari.

Civilizatia Maya

Civilizatia Maya (Maia sau Maiaşii) este una din cele mai longevive, complexe si misterioase civilizatii, care au existat vreodata. Civilizaţia mayasă a atins apogeul în perioada 300-900 d.Hr., etnogeneza fiind necunoscuta. Calendarele (au doua) şi astronomia Maya sunt de o precizie uimitoare. In anul 2004, dupa o munca uriasa de aproape un secol a fost in sfarsit definitivata decodarea limbii Mayaşe. Descifrarea codexurilor descoperite, scrise cu “hieroglifele” mayase, a fost finalizata, dandu-ne posibilitatea de a cunoaste parte din cultura si istoria acestui popor. Maya au stapanit teritoriile bogate in metale (inclusiv aur), Jad si Obsidian. Cel mai interesant subiect in cercetarea acestei civilizatii sunt cele doua calendare. Primul, un calendar astronomic solar (kin) de 365 de zile, asemanator cu cel pe care-l folosim noi, si al doilea un calendar "biologic" format din 260 de zile ale gestaţiei umane. Relationarea celor doua calendare printr-un sistem numerologic sta la baza astrologiei, prezicerilor si teologiei mayaşe. Despre Mayaşi, istoria si civilizatia lor in postarile urmatoare. Pe Paleografia veti putea citi despre scrierea Mayaşa si pe Bibliophyle despre scrierile mayaşe si despre cele medievale, care descriu aceasta civilizatie.

3 comentarii
  1. Anonim a spus:

    maya

    fantastica si misterioasa civilizatie,cu atit mai mult cu cit s-a dez. independent de batrina si inteligenta Europa

    Este sigur ca in multe domenii nu a atins rafinamentul european,la fel de sigur cum si Europa avea "capitole" cu puncte minus


  2. Theophyle a spus:

    @maya,numai de vreo catziva ani incepe sa cunoastem adevarul, poate peste alti ani o sa reusim sai sa intzelegem :)


  3. Anonim a spus:

    As avea o rugaminte: introducerea inlocuirea termenului inadecvat de Mezoamerica cu cel de Mesoamerica; pentru mai multe comentarii va trimit adresa mea: liviuspopescu@yahoo.com