Raspuns

Istoriografia poate fi definita ca "studiul metodelor prin care se face extragerea si transferul de cunostinte, informatii si in general al cunoasterei (knowledge) dintr-un trecut recent, sau distant". In termeni mai simplisti, istoriografia examina "scrierea istorica" prin prizma surselor, paternitatea lor, stilul de prezentare, inclinarile (prejudecatile) autorilor si audientei dedicate.

De ce am inceput cu aceasta definitie, simplu, pentru ca exact asta fac cand recenzez lucrari de natura istorica. Procedez altfel cand recenzez literatura, si total diferit cand si daca am sa recenzez muzica, sau arte plastice. Explic toate aceste lucruri, numai dintr-un singur motiv. In afara de postarile pe care le primesc, am primit si o sumedenie de mailuri, partial din cauza premizei gresite ca felul de comentarii facute nu sunt bine primite si nu vor fi publicate. Altele din cauza unei alte premize gresite care sustine ca folosirea numelui compromite "statura intelectuala" a postatorului, si folosirea unui nickname este triviala si nedemna. Personal nu am crezut posibile acest fel de argumentari, pana nu am vazut blogul Domnului Profesor Catalin Avramescu, consilier Prezidential. Acest blog si postarea explicativa inclusiv atacurile nejustificate la adresa unor oameni care au avut ceva de spus, si la adresa nickurilor lor m-au convins ca aceasta explicatie este necesara.

In primul rand nu propag misticismul si religiile necrestine. Vremea cand cartile erau zvarlite in foc, sau cenzurate si autorii incarcerati, a trecut. Singurul lucru pe care doresc sa-l popularizez este dragostea fata de carte si fata de o cultura fara care aceasta tara, care este si a mea nu are nici un viitor.

In al doilea rand nu sustin nici o doctrina politica, in afara parerilor mele personale, care nu pot fi incadrate intr-o singura doctrina. Singurul lucru care-l pot afirma cu tarie este ca sunt UMANIST, in sensul respectului si increderii in fiinta umana fara deosebire de etnie, religie, culoare, limba si traditie.

In al treilea rand, celor care sustin ca inafara de vorbe trebuiesc si fapte, ca sunt pregatite si fapte pe langa vorbe. Pe 1 Februarie 2009 a fost inregistrata la NY-USA o asociatie pe numele "Carpatica" (nici o legatura cu banca), in care sunt deja membri 21 (blackjack) academici Americani de origine Romana, care profeseaza in Statele Unite la universtati si colegii, sper ca vor fi mai multi. Prima intalnire este programata in luna iulie a acestui an. Obiectivul principal al acestei organizati, este promovarea culturala a Romaniei, in SUA si pe unde vom putea. Aceast asociatie si-a propus ca obiectiv, si lobbyul pentru tineri intelectuali talentati care doresc sa-si completeze studiile in State (cautarea de universitati, burse, acte s.a). Statutul acestei asociati interzice afilierea politica sau organizatorica cu orice institutie patizana, particulara sau de stat, inclusiv Guvernul Romaniei. Fondurile necesare sunt puse la dispozitia asociatiei de membri ei prin articole, carti si conferinte a caror incasari sunt transferate la asociatie. Din cauza situatiei economice, activitatea asociatiei a fost facilitata de o donatie particulara "in memoriam".

In ultimul rand. Nick-ul meu Theo-phyl poate fi tradus in limba Romana drept "fiinta Domnului" in sensul Herodotic al cuvantului, este compus din doua cuvinte de origina greaca unul este Theos=Dumnezeu, Creatorul + particula Phyl or Phyle care este in aceasi limba popor, clan, rasa. Sensul de "fiinta civilizata", afost folosit prima data de Herodot in "Istoriile" in anul 440 i.Hr. celalalt nick pe care-l folosesc pe Bibliophyle este de tradus asadar "omul cartii"
Sa aveti o zi buna. Continuarea postarilor despre cartea lui Enoh, la ora 17-17.30
2 comentarii
  1. Nicole Tudor a spus:

    Draga Theo-Phyl,

    Ma bucur ca ai postat un asemenea raspuns.
    Ma bucur si mai mult sa citesc despre Asociatia "Carpatica". Mi se pare absolut remarcabil ca ecxista oameni luminati, care si-au propus sa actioneze organizat pentru spiritualitatea si integrarea excelentei romanesti in marea gandire a lumii, si ca acest lucru se intampla prin civismul unor oameni cu suflet si caracter.
    Exista un site al acestei organizatii sau exista intentia de a-l crea si populariza? Poti sa ne povestesti mai multe lucruri despre "Carpatica"?
    Mult succes iti doresc, tie si noii asociatii.
    Cu Dumnezeu inainte!


  2. Theophyle a spus:

    @nicole,
    Multumesc, scoatem noi caruta asta din noroi, si cumparam si coviltir mai frmos :)