Rutenia (Rusia) Kieveană – 1/3

În conformitate cu însemnările din "Povestea anilor care au fost" (Codex Ostrovo), prima cronică a Rusiei Kievene, un vareg (viking) pe nume Rurik şi-a aşezat reşedinţa în Novgorod, după ce a fost ales conducător comun al mai multor triburi slave şi finice, pe la 860, după care şi-a extins autoritatea şi asupra Kievului. Cronica îl desemnează ca întemeietor al Dinastiei Rurik.Varegii s-au aşezat, pentru început, în zona Ladoga, după care s-au mutat spre sud, la Novgorod, pentru ca până la urmă să ajungă la Kiev, punând capăt dominaţiei Khazare asupra oraşului de la care luau tribut. Rusia Kieveană a fost fondată de Oleg (Helgu în cronicile hazare) pe la anul 880. În următorii 35 de ani, Oleg şi războinicii săi au subjugat diversele triburi slave şi finice. În 907, Oleg a condus un atac împotriva Constantinopolelui, iar în 911 a semnat un tratat comercial cu Imperiul Bizantin pe picior de egalitate. Noul stat kievean a prosperat pentru că avea controlul asupra drumului comercial care lega Marea Baltică de Marea Neagră şi Orient şi pentru că avea mari rezerve de blănuri, ceară de albine şi miere pentru export.

2 comentarii
  1. oldhashu a spus:

    Theophyle,

    Pentru mine ai devenit un fel de "Teleenclopedia" de pe vremea când nu existau "Discovery", "National Geografic", "History" ș.a.
    "Șurubar" prin formție, dar crescut în cultul "aștitot", istoria este una din pasiunile mele de amator de cultură. E minunat că mai pot găsi un izvor "free" de cunostinte adevărate in aceste vremuri mercantile.

    Mulțumesc, prietene!


  2. Theophyle a spus:

    @hashule cu mare placere :)