In Cautarea Chivotului Legii – 4 / Templul-2

Templul lui Solomon a fost construit avand la baza doua criterii principale. Primul a fost urmare directivelor exacte pe care le avem in Biblie in Cartea Regilor ( Cartea Intaia a Regilor 7 si Paralipomena 22); o dovada incontestabila poate fi si cartea Templului, care a fost gasita la Marea Moarta (patrimoniul de la Qumran) care in mare descria in acelasi fel Templul din Ierusalim, insa cu alte dimensiuni (mult mai mari), referindu-se probabil la un templu viitor construit dupa judecata de apoi. O alta sursa foarte buna ar fi vestigiile din Orientul Mijlociu asociate cu aceeasi perioada, gasite in fosta Fenicie (Libanul de astzai), Siria si Anatolia. Stim ca mesterul legendar Hiram-fenicianul a construit templul, ca el a fost Fenician si avea experienta construind si altele in acelasi spatiu geografic. Acest erou al masoneriei mondiale din nefericire nu a construit mai nimic in viata lui. El a fost rege (de necontestat) al Tyrului, si nu prea avea nevoie sa construiasca ceva. Probabil ca el a facut "afaceri" cu Solomon si oamenii lui au construit Templul din Ierusalim. Hiram este fara nici un fel de dubiu un eponim (nume colectiv) al celor care au construit Templul.


Din nefericire problema sapaturilor arheologice este si ea o problema politica si ele nu pot fi efectuate in contextul politic existent in Ierusalim. Stim (si asta fara dubiu) ca Teplierii au sapat sub vestigiile templului, stim ca nu au gasit Chivotul Legii, o astfel de descoperire nu ar fi putut fi ascunsa atata timp, stim insa ca ei au gasit o parte din comorile templului si banuiesc unde ele ar fi putut fi ascunse. In nici un caz nu au parasit teritoriul de azi ai Israelului/Palestinei. O alta parte din comorile Templului au fost descoperite de oamenii Regelui Irod cand au reconstruit o parte din Templu. Giganticele constructii pe care le-a facut in timpul domniei lui nu puteau fi finantate de darile poulatiei. El a avut probabil alte "surse" de venit.

In sapaturile efectuate de Englezi inainte si dupa primirea mandatului in Palestina (1918) au descoperit canalul gigantic care unea orasul lui David (care includea templul) si paraul Gihonului. Acest tunel avea doua scopuri, primul ar fi fost alimentarea cu apa a orasului in timp de pace si razboi, si posibilitatea de a iesi din oras in timpul unui asediu. Acest tunel numit "Tuneleul Siloam" a fost utilizat de populatia care s-a refugiat din oras in timpul asediului Roman si inaintea distrugerii templului in 70 d.Hr.

Este absolut clar ca singurul drum pe care-l putea lua Chivotul Legii este prin acest tunel. Daca a iesit din tunel sau nu, inca nu stim. Probabilitatea este mare ca el ar fi ramas ingropat in munte sau in apropierea iesirii din tunel. Asta din doua motive principale. Evreii atunci si acum nu si-au parasit speranta intr-o reconstruire a templului; scoaterea Chivotului din Sion ar fi fost considerata ca un fel de sacrilegiu, traversarea unui teritoriu atat de nesigur in timp de razboi ar fi fost extrem de periculoasa, obiectul fiind atat de sfant, nici un mare preot nu ar fi considerat acest lucru. Posibilitatea scoaterii Chivotui din Ierusalim ar fi fost viabila numai din cauza unui pericol imediat la integritatea lui (posibil in timpul Regelui Manase) sau in timpul cuceririi Ierusalimului de Asirieni.
Solomon nu a fost un rege bun si nici prea destept (faptele istorice cunoscute astazi ne-o dovedesc), intelepciunea lui biblica este rezultatul "tonomatelor" care i-au inregistrat domnia (chestia cu tonomatele, nu este atat de noua pe cat ni se pare noua), totusi in nici un caz nu ar fi dat posibilitatea unui "pusti" ca Menelik sa fure chivotul. Chivotul nu este si nu a fost niciodata in Etiopia. In postarea viitoare vom discuta de "Secretul Cruciatilor" .

5 comentarii
 1. marius teja a spus:

  Care este sensul faptului ca pentru construirea centrului religiei iudaice care a fost Templul, s-a facut apel la un strain, respectiv Hiram Fenicianul?


 2. Theophyle a spus:

  @marius, experienta si profesionalismul, ca deobicei :)


 3. dora a spus:

  Interesant ce spui:Solomon n-a fost atat de destept pe cat l-au periat "tonomatele"Poti sa fii mai precis?


 4. Theophyle a spus:

  @dora,
  Solomon a dat zeci de sate (in sclavie) din Nordul Isrelului biblic lui Hiram drept plata pentru constructiile lui. scrie in biblie si este istoric adevarat

  a impus taxe naucitoare care au dus pana la urma la scindarea in doua regate (nord si sud)

  nu a avut grija de un urmas serios care sa poata asigura o guvernare buna.

  A trait in lux pe spatele poporului asuprit, si nu a asigurat viitorul regatului printr-o politica, bazandu-se pe alinate care au disparut dupa moartea sa.

  daca mai vrei, mai sunt :)


 5. Anonim a spus:

  maya
  Buna ziua si buna sa va fie inima!
  :)

  din cite am citit(?) ar fii existat 2 persoane cu numele Hiram;unul era rege si celalalt constructor/arhitect/preot/astrolog la curtea celui dintii (????)

  profesionalismul si cunostintele uimitoare ale lui Hiram l-au determinat pe Solomon ca sa il angajeze la constructia Templului