In Cautarea Chivotului Legii – 9 / Care Munte?

Am terminat ieri postarea cu niste elemente care ne pot duce la o finalitate in cautarea Chivotului Legii. Din lecturarea Cartii Macabeilor, scrisa aprope de aparitia crestinismului, aflam ca profetul Ieremia a ingropat Chivotul Legii in asteptarea unor vremuri mai bune. Cine a fost Ieremia? Asadar Ieremia a fost profetul "dezastrului" si a trait perioada distrugerii Templului din Ierusalim. Ieremia incearca timp de 25 de ani sa avertizeze poporul de pericolul iminent, nu este ascultat, la fel ca majoritatea profetilor. Divinitatea ii porunceste de a inceta sa se mai roge pentru binele lui Israel pentru ca soarta lui este hotarata, el va fi pedepsit. Chiar daca naratiunea biblica este metaforica, chiar daca pentru cititorul modern profetia lui Ieremia este o poveste pentru "adormit copiii," ea are un sambure de istoricitate. Daca ne uitam la spusele lui Iremia cu ochii unui ateu, nu putem sa nu vedem analiza lui dura asupra trecutului istoric care a fost prezentul lui, bine nu ca profet, atunci ca analist politic, militar, ce vreti.

Articolul integral  poate fi citit pe PoliteiaWorld
5 comentarii
 1. Anonim a spus:

  maya

  Buna ziua si buna sa va fie inima!
  :)
  Am recitit un pic -"Cartea lui Ieremia"
  Pentru Ieremia Cuvintul lui Dumnezeu nu a fost (cred) o informatie externa pe care o astepta sa vina spre el!

  Pentru Ieremia Cuvintul lui Dumnezeu era prezent tot timpul in "interiorul" lui ca si o stare revelata,continua,draga si in acelasi timp apasatoare.

  Dragostea fata de Cuvintul Domnului si datoria pe care a simtit-o de a transmite poporului din care facea parte "groaznica" profetie, "a cistigat!"

  Asumindu-si rolul de a fi blamat,umilit,judecat si bineinteles neluat in seama,Ieremia a inteles misiunea pe care a primit-o;aceea de a -si avertiza conationalii de "relele " pe care le fac si de relele care ii asteapta.

  Preot si profet este posibil ca Ieremia sa fii ascuns Chivotul Legamintului pentru vremurile in care poporul lui Israel va fii pregatit sa il reprimeasca!

  Aflat cu siguranta tot timpul in preajma Cuvintului lui Doamne,Doamne si nu a oamenilor,
  Ieremia si-a asumat "riscul" de a transmite mesajele de "judecata", ceea ce nu poate fi incontestabil decit un act de eroism


 2. Theophyle a spus:

  @maya, salut - Ieremia este profetul meu preferat. El chiar a fost un erou al timpului lui :)


 3. Anonim a spus:

  maya

  Theo-Phyl
  :)Servus!

  Eroul apare in vremuri de rascruce/de bejenie atunci cind un popor,umanitatea este aproape de punctul "zero"! El este premergator timpului in care traiesc ceilalti oameni si are rolul de a avertiza sau de a da speranta!

  Eroul este "agatzat" de rolul pe care simte ca-l are ,de multe ori chiar impotriva judecatii sale.

  Eroismul este o stare interioara asumata si situata cu mult,mult deasupra eului personal.

  Iar Ieremia si-a asumat povara demersului lui eroic cu orie risc;de aceea poate fii considerat eroi intre eroi.
  Mai ales ca stia ce vremuri lungi de bejenie vin!


 4. Theophyle a spus:

  @maya, lucrurile sunt mult mai complexe decat par.

  Ieremia a fost ceea ce numim noi astazi un dizident, dintr-o fractiune potrvnica templului, el era din tribul lui Beniamin, care au avut intodeuna probleme cu preotii templului. El era din opozitie :)


 5. @ Theo-Phyl: ceea ce ne vorbeste,inca o data, despre sensul ontologic - intotdeauna profetic - al alteritatii.