In Cautarea Chivotului Legii – 5 / Ordinul Templierilor

Sărmanii soldaţi ai lui Cristos şi ai Templului lui Solomon (lat. Pauperes commilitones Christi Templique Solomonici), cunoscuţi mai ales sub numele de templieri sau Ordinul Templului (fr. Ordre du Temple sau Templiers), au fost unul dintre cele mai puternice si mai misterioase ordine militare creştine.

În jurul anului 1119, cavalerul francez Hugues de Payens şi ruda sa Godfrey de Saint-Omer, veterani ai primei cruciade, propun crearea unui ordin monastic pentru protecţia pelerinilor care doreau sa ajunga la Ierusalimul ocupat de crestinii cruciati. Regele Balduin al II-lea al Ierusalimului a acceptat această cerere, oferindu-le drept cartier general Muntele Templului, în moscheea Al Aqsa care fusese capturată. Muntele templului avea un aer mistic, deoarece se credea că se află deasupra ruinelor Templului lui Solomon. Cruciaţii incartiruiti pe ruinele Templului lui Solomon se numeau prin urmare Sărmanii soldaţi ai lui Cristos şi ai Templului lui Solomon, sau cavalerii "templieri". Cu puţine resurse financiare la dispoziţie, ordinul compus de numai nouă cavaleri se baza pe donaţii pentru a supravieţui. Emblema lor era reprezentată de doi cavaleri ce călăreau acelaşi cal, simbol al sărăciei.

12 comentarii
 1. Anonim a spus:

  maya
  Buna ziua si buna sa va fie inima!
  :)


 2. Anonim a spus:

  maya

  Theo-Phyl
  :)
  Unul din cele mai dragi "subiecte"!Multumesc!


 3. Theophyle a spus:

  @servus, maya - si ale mele :)


 4. Anonim a spus:

  maya

  "Misterul" aparitiei Cavalerilor Templieri, "misterul" intregii lor activitati, "misterul"
  disparitiei lor este egalat,poate,numai de misterul care mai circula in jurul lor.

  Credinciosi (poate)pina la habotnicie,
  dedicati pina la sacrificiul suprem cauzei lor,precursori in multe domenii,Cavalerii Templieri sint (poate) un model de urmat.

  Uimitoare imbinare de religiozitate,
  inventivitate si spirit mercantil.
  Intr-un fel pot fi considerati si "inventatorii" sistemului "bancar"


 5. Anonim a spus:

  maya

  Theo-Phyl
  :)
  Servus!


 6. Theophyle a spus:

  @maya adevarat, ei sunt printre primi (impreuna cu Lombarzi) care au inventat sistemul de "credit" si "transferarea banilor"


 7. Anonim a spus:

  maya

  poate ca este o legenda ,dar "ghionul" legat de ziua de 13 si vineri (se spune) ca este asociat si de faptul ca intr-o astfel de zi a fost ucis seful lor, cavalerul de Molay (?) (1307?) de catre Filip cel Frumos!

  Daca am gresit anul /numele ,mii de scuze!
  Hi!


 8. Theophyle a spus:

  @maya,

  este o legenda si inca una neadevarata.

  Intr-o Vineri 13 a fost terminata cucerirea Constantinopolului si ucidera ultimului Basileu Bizantin. Cucerirea Constantinopolului a inceput in Martzea precedenta in primele 3 ceasuri ale diminetii (3 ceasuri rele de marti) cand a fost strapuns zidul orasului prin tradarea Genovezilor in Cartierul Galata :))))


 9. Anonim a spus:

  maya

  Theo-Phyl
  :)
  multumesc ptr frumoasele imagini si ptr.harti!


 10. maya a spus:

  deci 13 si vineri/3 ceasuri rele marti= e de rau oricum

  iarasi am "gresit"! Of,of,mai,mai!


 11. Theophyle a spus:

  @maya, nu ai gresit nu ai stiut sursa - cu totul altceva :))))


 12. Dan a spus:

  Cuvântul "emerald" din engleză înseamnă smarald în română, deci se poate traduce şi sună bine. Nu e o barbarie, ci un neologism (cât de neo ?) general acceptat