Ignoranta: De fapt nu este 666 ci 616

Deobste nu am aptitudini de contrazicere cu opiniile si interpretarea religioasa care nu sunt academice, nici macar nu cele complet dezaxate. Fac o exceptie astazi. Nu o fac pentru ca ma deranjeaza atitudinea unor membri ai clerului romanesc si nici a unor credinciosi derutati, ci pentru ca prezentarea faptica nu este corecta. Interpretativ o voi face intr-o recenzie viitoarea a Cartii Apocalipsei din Noul Testament.

Numarul mentionat in originalul carti a fost 616 si nu 666. Sf. Irineu a avertizat si a elaborat despre acest numar, a atentionat si despre continutul interpretativ si posibilile drumuri gresite pe care o pot lua credinciosi neinitiati, vezi "Impotriva Ereziilor" (Against Heresies, Irenæus, Book 5, chapter 30, paragraph 3)

In general majoritatea cercetatorilor sunt de parere ca numarul este o reprezentare numerologoica a imparatului Roman Nero. Cei care detin parerea ca numarul in carte a fost 616 sustin o reprezentare numerologica a Imparatul Caligula, ambi suficient de nebuni pentru a fi caracterizati drept "bestii".

In 2005, savantii universitati din Oxford au reusit sa analizeze utilizand tehnica de ultima generatie un fragment din Cartii Apocalipsei (Book of Revelation) din situl egiptean Oxyrhynchus (papirusuri 115 si 115b), si SURPRIZA (pentru mine, nu prea), Sf. Irineu a avut dreptate, nu este vorba de 666 (chi, xi, stigma) ci de 616 (chi, iota, stigma, adica, hexakosiai deka hex). Fragmentele au fost datate in cel de al doilea secol d.Hr, adica cel mai vechi fragment existent din Noul Testament.


In poza acestui fragment, pe care eu o public mai sus se vede clar in chenarul galben, cele afirmate de mine anterior. In cateva zile voi publica pe Bibliophyle's Blog o recenzie completa a Cartii Apocalipsei, pana atunci doua lucruri mai am de spus. Rusine politicienilor inculti si oportunisti si mila pentru pastorii si pentru turma manipulatilor.

P.S. BOR este printre bisericele Crestine care nu dau citire Cartii Apocalipsei in timpul slujbelor religioase (si pe dreptate), si putem fi mandri si pentru pozitia clara si fara dubiu pe care au avut-o in aceasta chestiune.

PPS. Sunt absolut impotriva pasapoartelor Biometrice bazate pe cip compuertizat, din cu totul alte motive, dar care nu au nici o legatura cu religia si teologia Crestina.
2 comentarii
  1. Anonim a spus:

    In alfabetul romanesc care sunt literele pentru 666? E prima oara cand aud ca si literele grecesti se pot schimba cu numere.


  2. Anonim a spus:

    Sa laudam pe Preasfintitii lucratori ai rugaciunii numelui numeric din cip ca pe urmatorii Sfantului Ignatie Teoforul care avea scris in inima sa Iisus Hristos. Mare este puterea numelui, persoanei si a chipului sau. Cu dragoste inflacarata sa trecem prin mainile noastre alimentele codate si atunci nu numai numele ni se va imprima pe maini de la datatorul de hrana dar si chipul sau sau fata sa va vorbi de pe fruntea noastra.