Bibliotecile Antice - 1

Contrar perceptiei generale Biblioteca din Alexandria (Antica, Egipt) nu a fost prima mare biblioteca antica. Biblioteca din Alexandria a fost precedata de cel putin alte trei mari biblioteci de care nici bibliofili invederati nu prea au auzit. Pentru a facea aceasta prezentare gasesc necesara o diferentiere intre o biblioteca si o arhiva. O biblioteca este bazata pe o clasificare rationala a continutului care este in majoritatea cazurilor multidisciplinar.Exista si biblioteci cu un continut specific unei discipline, atunci clasificare se face conform ramificatiilor acestei discipline, perioadeleor chronologice sau autori de continut pastrati in aceasta biblioteca. Arhiva este in general o colectie de inscrisuri cu caracter istoric-cronologic a unor organizatii felurite.
27 comentarii
 1. Anonim a spus:

  Conservarea creatiei si descoperirilor muritorilor de exceptie in biblioteci facute sa le supravietuiasca,asigura cunoastere si intelepciune generatiilor viitorului.
  Un efect al temporalitatii...


 2. Theophyle a spus:

  @nora,
  din nefericire se petrec doua lucruri concomitente. 1) am piedut profesiunea de bibliotecar (in adevaratul sens al cuvantului) si 2) noua generatie nu se da in vant dupa carti. Nu am intalnit un bibliofil adevarat sub varsta de 45 de ani.


 3. Unknown a spus:

  Theo-Phyle,
  e si asta o "criza"! Se vorbeste de bibiotecile digitale.(Bibliophyle, am impresia, stie bine ce-nseamna asta :))Dar nu stiu daca un asemenea mod de lecturare va avea savoarea cititului cartilor din hartie.(Intr-un fel
  dintr-o asemenea nostalgie am dat numele "gradinii" mele de pe blog)
  Si tot un sentiment asemanator am avut si cand am scris Morgana Reality Show.
  (...Unul din fiii mei,înghiţitor şi rumagator de carti,insa, e exceptia care confirma regula spusa de tine mai sus! :))

  Daca e sa-i gasesc circumstante atenuante d-lui Plesu pentru regretabilul impuls cenzurist, ar fi chiar regretul pentru aceasta marginalizare a BIBLIOTECII traditionale, lucru de neacceptat de dumnealui care considera, probabil, fenomenul blogurilor ca fiind unul din vinovati.


 4. Theophyle a spus:

  @nora,
  probabil asa vorbeau pe timpul lui Gutemberg (ala cu incepturile tipografiei), carte nu o sa moara niciodata, numarul de cititori va scadea pana la o anumita masa critica. Ai dreptate cu "pipaitul carti", dar nu am nimic nici cu bibliotecile digitale :)


 5. Theophyle a spus:

  @nora,
  cred ca o parte din oameni, nu au inteles pana la capat de ce sunt "suparat" pe Plesu.

  Plesu si alti "mari" intelectuali romani sunt "mama" si "tatal" oportunismului de toate felurile. Cand tara arde si de 20 de ani se joaca de-a pseudo "democratia", sa te ocupi de politetzuri si sa faci "educatie" unor 0.5% din poplulatia Romaniei cand nu scri nimic despre magariile "patronului" asta chiar enerveaza. Plesu a devenit un motan lenes si gras -:(


 6. Anonim a spus:

  Theo-Phyl,
  eu am inteles pana la capat.Si nu numai eu. Unele statui nu trebuie curtate de praf, se darama singure, chiar daca incerci sa le sustii...
  :( :) 7. Anonim a spus:

  maya

  Bună seara şi bună să vă fie inima!
  lol


 8. Anonim a spus:

  maya

  Bibliotecile!Ce s-ar fii făcut lumea fără ele!?
  Întrebare retorică bineînţeles!


 9. Anonim a spus:

  maya

  Am citit undeva/cîndva că la anumite "intervale" de timp în istoria umanităţii mari biblioteci ar fii fost distruse în mod intenţionat!

  Informaţia poate părea absurdă,dar potrivit principiului că nu iese fum fără foc,poate că şi aici există un sîmbure de adevăr.

  Aşa cum sînt convinsă că există în lume cărţi ţinute "la secret",aşa cum a existat/există cenzură din plin,sînt convinsă că au existat şi există biblioteci secrete.

  Poate că învăţăturile/informaţiile din ele ar fii schimbat soarta omenirii sau poate că erau/sînt considerate prea "avansate" pentru un anumit stadiu de dez. spirituală,morală şi socială a omului.


 10. Theophyle a spus:

  @may, salut, intardevar ce? :)


 11. Theophyle a spus:

  @maya,
  intentia a existat intodeuna si motivele. asa ca ai dreptate. Cat despre intervale nu au legatura cu intentiile :)


 12. Anonim a spus:

  maya

  Înţelepciunea lumii este cuprisă în cărţi,respectiv
  în biblioteci.

  Şi acum şi de cînd este lumea lume,informaţia înseamnă putere!

  Dorinţa de a ascunde informaţia de marea masă poate
  avea pînă la urmă ca intenţie "urme fine" de manipulare! Manipulare căreia nu îi dau neaparat întotdeauna un caracter negativ!

  Vorba cîntecului:nu îl iubeşte,îl stăpîneşte!
  lol


 13. Theophyle a spus:

  @maya, in vermurile despre care vornesc eu, biblotecile erau singurele surse de informatie. Importanta lor era enorma!


 14. Anonim a spus:

  maya

  Să nu uităm că şi Manuscrisele de la Marea Moartă dacă nu ar fi fost ascunse (precis au făcut parte dintr-o "bibliotecă" poate (mai mult ca sigur ar fii fost distruse.

  Noroc de oameni,cărora le-a fost drag de ele,dar mai ales de "informaţia" ce o cuprindeau.
  Vorbesc în general,acum


 15. Theophyle a spus:

  @maya,
  nu numai, si documentele gnostice de la nag hammadi, si scrisorile lui akaneton numite si scrisorile de la tel-amarna....etc


 16. Anonim a spus:

  maya

  Sigur că importanţa lor era enormă -a bibliotecilor
  -aşa cum este şi astăzi!

  Cred că totuşi depinde de cine "le stăpîneşte" şi de cine "le citeşte"!

  Cred că spun prostii! lol


 17. Anonim a spus:

  maya

  Akenaton este faraonul meu favorit!
  NU numai scrierile lui au fost făcute dispărute,ci chiar şi existenţa lui a fost făcută dispărută.

  Un imn dedicat Zeului Aton "seamănă" cu un pslam(?)
  A fost o sursă de inspiraţie?


 18. Theophyle a spus:

  @maya, nu spui de loc, in antichitatea romana numai oameni bogati aveau biblioteci, la greci erau si biblioteci "publice" pentru cetateni, prin gimnazii.Cand toata lumea s-a crestinat ele au intrat in patrimoniul biserici


 19. Theophyle a spus:

  @maya,
  nu, seamana cu un imn care biblic se numeste altfel, psalmul este un fel de libret, poti sa-l canti cu orice melodie :)continutul era mult mai epic in imnurile lui akaneton


 20. Anonim a spus:

  Bună seara!

  "Bibliotecile antice" încă un subiect de mare interes şi cred că va fi mare şi ca întindere.
  Pentru că ai făcut referire la postările de dincolo, cele cu terminologia sunt bine venite, îmi mai limpezesc nişte cunoştinţe sau mai învăţ termeni noi.
  Postarea "Manuscrise" este una din cele mai frumoase pe care ni le-ai propus. Este chiar frumoasă.


 21. Anonim a spus:

  Maya, fini, Teo-phyle,

  Servus! :D


 22. Anonim a spus:

  Acum cu postarea asta nouă trebuie să răsfoiesc nişte cărţi. Numai că de o vreme sunt ca musca fără cap, ce caut prin bibliotecă nu mai este la loc. Trebuie pusă din nou la punct.


 23. Anonim a spus:

  Servus Nora!

  Theo-Phyle este cred puţin plecat. Oare el are ceai de iasomie. Ţi-aş face o ceşcuţă.


 24. Anonim a spus:

  puneţi vă rog semnul întrebării după "Oare el are ceai de iasomie?". Degeaba îmi cere să previzualizez.


 25. Theophyle a spus:

  @fini suntem pe celalt blog, greu sa fiu in paralel pe ambele :)


 26. Anonim a spus:

  Un tanar de stanga
  Biblioteca Babel - Borges
  El universo (que otros llaman la Biblioteca) se componte de un número indefinido, y tal vez infinito, de galerías hexagonales, con vastos pozos de ventilación en el medio, cercados por barandas bajísimas.
  Asa incepe JL Borges, fost director orb al Bibliotecii din Buenos Aires celebra nuvela ce compara universul cu imposibila biblioteca ce absolut toate cartile scrise si cele ce se vor scrie vreodata.

  Este interesant cred pentru oamenii umblati prin biblioteci si prin lume sa rememoreze impresiile din bibliotecile prin care au trecut.