Excursus: Coreea – o istorie /1

Coreea apartine uneia dintre cele mai vechi civilizaţii ale lumii. Istoria nationala a poporului corean incepe in mileniul al doilea î.Hr., odată cu întemeierea regatului Gojoseon (conform legendei lui Dangun în anul 2333 î.Hr), la malurile raului Liao in sud-estul Manciuriei contemporane. Nu stim prea multe despre triburile Altaice care au fost stramosii coreenilor moderni, stim insa ca in secolul al IV-lea, coreenii au adoptat  budismului ca religie, impreuna cu scrierea chineza, ambele  avand un efect profund asupra societăţii bastinase. Stim astazi din literatura destul de bogata ca statul Corean şi-a menţinut independenţa politică şi culturală, în ciuda invaziilor mongole din secolul al XIII-lea şi a invaziilor japoneze din secolul al XVI-lea. În secolul al XV-lea, în timpul domniei regelui Sejong cel Mare, a fost creat  primul alfabet corean numit hangul (vezi  pe Paleografia). Aceasta a fost introducerea in studiul de caz pe care l-am publicat astazi pe Politeia.

Am sa incerc in cateva postari sa scriu despre istoria extrem de controversata a acestui popor si a acestei culturi milenare.  Istoria Peninsulei Coreene incepe in Paleoliticul timpuriu (acum 300 de mii de ani), cand partea de sud a peninsulei a fost populata de predecesorii Homo Sapiens, adica Homo Abilis. Primele vestigii arheologice le intalnim tot in sudul peninsulei Coreene in mileniile al IX-VIII-lea i.Hr. Cam pe la mijlocul Paleoliticului. Neoliticul care incepe in milenile VII-VI î.Hr. ne dezvaluie doua culturi diferite. Prima numita Jeulmun (8000-1500) si a doua numita  Mumun, care este o perioada tranzitorie de la neoliticul “Stone Age,” intre 1500-300 î.Hr. Important de mentionat este ca ambele perioade desi in parte neolitice, difera total de neoliticul occidental intalnit in Orientul Mijlociu si Europa.

Perioada Jeulmun este impartita in trei diviziuni:

Jeulmunul Timpuriu (6000-3500 î.Hr). Perioada in care principala ocupatie a locuitorilor a fost pescuitul, vanatul si inceputurile unei agriculturi elementare. Populatia inca semi-migratorie cu asezari mici si temporare.

Jelmunul Mediu (3500-2000 î.Hr). Perioada in care apar primele asezari sedentare si o agricultura sustenabila, care permitea pastrarea surplusurilor de alimente  de la o recolta la cealalta. Suntem siguri de acest lucru, avand in vedere vasele ceramice de dimensiuni mai mari care permiteau pastrarea a mari capacitati de produse agricole, in special secara si ovaz.


Jelmunul Târziu  (2000-1500 î.Hr). Perioada in care agricultura devine principala ocupatie, pescuitul si vanatul devenind ocupatii complementare. In aceasta perioada se vede clar o migratie a populatiei spre nordul peninsulei Coreene si spre interior in afara zonelor de pescuit. Perioada este caracterizata de ceramica asemanatoare gasita in Manciuria, Rusia Maritima, Valea Amurului, Mongolia si Japonia in perioada Jōmon.  Postarea viitoare despre perioada Mumun. Despre limba Coreeana puteti citi pe Paleografia.