Cei Vechi - 2 / Mandeienii

Mandeienii sunt singuri supravietuitori ai Gnosticismului timpuriu. Druzii o alta populatie cu o religie apropiata de Gnosticism apartin unei religii mult mai tarzii si care a evoluat din Islamul Isamaili. Numele religiei, Mandaiia este dependent de sursa etimologica a cuvantului grec gnōsis care in aramaica veche este manda – (vezi Cartea lui Daniel 2:21, 4:31, 33, 5:12, paralel ebraic Mada), care poate fi tradus in romana, cunoastere-stiinta. Vechimea religiei este incontestabila si se presupune a fi paralela la cea a Crestinismului timpuriu (primar) si a Judaismului rabinic, in orice caz nu mai devreme de secolul 2 i.Hr. si nu mai tarziu de secolul 2 d.Hr. Inainte de ultimul razboi din Iraq, populatia Mandeana numara aproximativ 60-70 de mii de credinciosi majoritatea locuind in orasul Irakian Nasiriyya (oras in care au fost dislocate si trupele expeditionare romanesti in Irak), sau in regiunea mlatinoasa pe malurile fluviului Shatt-al-Arab (confluenta fluviilor Tigru si Eufrat). In prezent mai traiesc in Irak numai 5000 de presoane identificate cu aceasta religie, restul plecand in pribegie in Vest sau in Iran.


                                    Articolul integral  poate fi citit pe PoliteiaWorld
1 comentariu
  1. Anonim a spus:

    maya
    Bună ziua şi bună să vă fie inima!
    :lol:
    Despre mandeeni am citit într-o carte scrisă de Georges Ory acum 1000 de ani! Hi!
    Evanghelia după Luca este singura care conţine povestirea despre naşterea lui Ioan Botezătorul şi "marchează" încercarea reuşită de a face din Ioan un profet evereu."Intervenţia" divină are loc în cursul celei de a şasea lună a sarcinii Elisabetei.
    Duhul sfînt care la "însufleţit" pe Ioan a fost "puterea lui Ilie".
    Ioan numit şi "Răsăritul cel de Sus" anunţă botezul cu foc pe care îl va face Hristos,adică sfîrşitul lumii prin foc.După scrierile mandeene a fost ridicat la cer.

    În "Copilul divin" Manda Haije -zeu creator al cărui locaş este apa,el îi spune eremitului:
    "Eu sînt strămoşul tău fiinţa primordială care dă viaţa,omul primordial"
    După Genza Rba -zeul Manda Haije vine pe malul Iordanului sub forma unui copil de 3 ani şi 1 zi,unde Ioan îşi exercita misiunea de 42 de ani.

    Pentru Ioan,Manda Haije este "numele viitorului care trebuie să vină" a lui Mana (spirit) care trebuie relevat.

    Ioan cere zeului să-l boteze,dar Manda îl previne pe Ioan că botezul pe care i-l dă este salvarea prin moarte a ceea ce este pămîntean.

    Ioan acceptă moartea pentru a cunoaşte "marele fruct al Luminii,apa de unde ţîşneşte focul viu al vieţii"!

    Copilul divin îi retrage lui Ioan veşmîntul de carne şi sînge pentru a-l acoperi cu veşmîntul splendorii şi a-i aşeza pe cap turbanul de lumină.