Druzii – Poporul si Religia Lui


In "Ziarul de Duminica" de astazi in articolul "Geopolitica in Conflictul Hamas - Israel" am amintit o populatie care locuieste in Orientul Mijlociu, citez din articol: "Druzi sau daca doriti Druzieni, singura religie monolitica in Liban, in aceasta confesiune religioasa nu poate fi divizata, in primul rand pentru ca religia este secreta. Cu o explicatie despre religia Druza voi reveni (poate) o data printr-o postare pe blogul meu". Postarea respectiva nu era programata in viitorul imediat, totusi cele cateva e-mailuri pe care le-am primit inclusiv o postare pe blog, m-au indemnat sa o fac mai repede decat am programat.

Cuvinte lamuritoare. Cand am vorbit despre faptul ca religia druzilor este secreta am facut o simplificatie stilistica, pentru a explica monoliticul ei. Nu este in nici un caz vorba despre o secta vrajitoreasca, vorbim de o religie veche (sec 11 d.Hr.) si care numara un milion si jumatate de credinciosi inchisa ermetic la prozelitism. Daca nu te nasti Druz nu ai cu sa devi Druz. Inca un lucru, nu este vorba de DRUIZI, care au fost preoti pagani in Britania Celtica ante-Crestina. Pentru a lamuri chestia cu secretul, tin sa precizez ca teoretic toate religiile evoluate contin invataturi de trei feluri (1) invataturile clare, evidente, deschise tuturor aderentilor (exoterice); (2) invataturi ascunse pentru un anumit fel de aderenta aprofundata (esoterice); (3) invataturi ascunse si secrete (agogice – in DEX tremenul este explicat ca invatatura mistica, de fapt insa este putin mai mult. Folosind treminologia Catolica, putem defini De scripturis et scriptoribus sacris; adica scripturile scripturilor sacre). La Druzi majoritate normelor religioase sunt de felul al treilea. Majoritatea Druzilor traiesc in Orientul Mijlociu. In Siria, aproximativ 800 de mii, in Liban aproximativ 300 de mii, in Israel , 200 de mii, in Iordania 100 de mii si in afara OM aproximativ 150 de mii. Musulmani fie ei Suniti sa Shiiti vad in Druzi secta musulmana eretica si o considera ca parte din Islamul Ismaili (care este un Islam dezident din Shia). Druzi se considera musulmani "unitari si monoteisti"[1] (Eng. People of Unitarianism or Monotheism Arb. Ahl al-Tawhid). Istoria genetica a Druzilor este extrem de intersanta, in primul rand pentru ca este aproape identica cu etnogeneza traditionala, care vorbeste despre imbinarea a unor populatii diferite in acest popor. Studiul genetic subliniaza trei linii genetice diferite, prima din sud preistoric al Asiei, al doua linie genetica este bineinteles de sorginte locala raspandita in Orientul Mijlociu, comuna majoritatilor semite (arabi si evrei). A treia linie genetica este cea interesanta, este o linie genetica originara insulei Cipru si comuna cu populatia musulmana (turca) din aceasta insula [2] [3]

Numele de Druz, provine de la numele primului sheic Nashtakin ad-Darazi (considerat azi eretic de druzi), probabil primul exponent al principiilor religioase ale Druzilor. Parerea mea este inversa adica ad-Drazi, religia si poporul Druz sunt etimologic bazate pe cuvintele arabe darasa (cei ce citesc Cartea), ai darisa (cei ce poseda adevarul). Intemeitorul dogmei religioase Druze a fost invatatul Persan Hamza ibn Alī ibn Ahmad care a trait in Egipt intre anii 1014-1017, si care a fost de fapt un invatat Ismaili (grupa religioasa Islamica de sorginte Shiita cu puternice influente Gnostice). Baza teologiei Druze este sincronismul intre Islam/Judaism/Crestinism si filozofia greaca . Profetul principal este Itro/Raguel socrul lui Moise (Exodul 2:18-3:1) care este numit de druzi pe numele Nabi Shoaib, alti profeti recunoscuti in religia Druza sunt Moise, Sf. Ioan Botezatorul, Iisus, Salman Persanul si Muhammad. Mentori religiosi (Profeti de o mai mica importanta) sunt Akhenaton filozofi Greci Socrate, Plato, Aristotle, Pitagora si confucatorul militar Alexandru cel Mare. Principiile religiei Druze sunt intrun fel o metamorfozarea ale celor 5 principii ale Islamului ( Eng. 5 pillars of Islam) in principii asemanatoare in context dar diferite in continut.

Cam asta este in general, un articol mult mai substantial va fi publicat intr-unul din ziarele mele de Duminica la rubrica "Religiile Lumi", pe care o voi publica incepand de saptamana viitoare. Pe blogul de carte Bibliophyle http://bibliophyle.wordpress.com/ voi posta astazi cateva recenzii de carte referitoare la aceasta religie. Trebuie sa subliniez la sfarsitul acestei postari ca putine popoare si religii au fost persecutate in istorie mai mult decat Druzi.

Note Bibliografice:

[1] Swayd, Samy. The Druzes: An Annotated Bibliography. Kirkland WA USA: ISES Publications1998
[2] Philip K. Hitti Origins of the Druze People and Religion, SAQI 2007
[3] Peidong Shen, Tal Lavi, Toomas Kivisild, & co "Reconstruction of Patrilineages and Matrilineages of Samaritans and Other Israeli Populations From Y-Chromosome and Mitochondrial DNA Sequence Variation ." Human Mutation 24:248-260 (2004)

P.S

Daca-mi permiteti, dupa ce am epuizat acest subiect am o simpla propunere. Daca sunt intrebari, puteti sa le intrebati pe blog si raspunsul meu va fi mai rapid (aproximativ) decat prin e-mail. La problema pe care un cititor a ridicat raspunsul este simplu: nu trebuie sa sa-ti fie rusine pentru intrebarile pe care tu le consideri "puerile" se poate discuta la modul anonim fara sa-ti dezvalui nikul. Cat despre a sti sau a nu sti, crede-ma ca daca ma iei repede nu cred ca as fi instare sa rezolv nici o problema algebrica de clasa a 10-a, sa zicem. Inca un raspuns, pentru mailul in care am fost intrebat (destul de nepoliticos), de ce ma straduesc atat fara sa castig nimic, raspunsul este simplu - din placere. Fiecare cu viciile sale. Sunt multi oameni care mai si platesc pentru ele. Un ultim raspuns la o intrebare ciudata, nu sunt misionar al niciunei religii specifice, in nici un caz Pentacostale (nimic rau in acesti bun Crestini, cred eu). Pentru mine religiile (pl.) sunt obiect de studiu, si da sunt un om religios. Gata.
8 comentarii
  1. Anonim a spus:

    Servus

    Eu, itzi multzumesc pentru stradania ta sustzinuta probabil atit de placerea ta de a impartasi ceea ce stii, dar si de curiozitatea vie a celor care vor sa afle. :)

    Nu te lasa provocat de 'inshii' care, hm!, nu stiu decit sa denigreze... si nu urmaresc decit sa descurajeze, orice stradanie neurmata IMEDIAT de un profit oarecare. :(

    Bine ?


  2. Theophyle a spus:

    salut,
    De nici o culoare. Este intersant fenomenul de "grija altora" in societatea in care traim. Din nefericire aceasta grija este bazata pe faimosul principiu "sa moara capra vecinului" si nici decum intr-un sens de solidaritate civica :)


  3. Anonim a spus:

    Paradigma a fost o leaca schimbata, adica NU se mai spune "sa moara SI capra vecinului" .

    Acum se spune, mult mai profitabil, "sa moara VECINUL, ca sa-i iau capra" ! :)


  4. Theophyle a spus:

    @ asta este, trebuie sa defilam sau sa schimbam. Eu prefer o lupta pt. schimbare


  5. Theophyle a spus:

    @tibi treci vizavi, e mai simplu pt. conversatie


  6. Anonim a spus:

    maya
    Bună ziua şi bună să vă fie inima!


  7. Anonim a spus:

    maya

    Interesant articol şi util!
    Omul cît trăieşte învaţă!


  8. Theophyle a spus:

    @ multumesc inca o data, si de invatat avem fara de sfarsit :)