Asa cum am hotarat cu cateva zile in urma din cand in cand dau curs unor intrebari pe care le consider de interes comun. Adica trec la mod "conevesational - amplu" pentru a rezolva nedumeriri sau interes sincer pentru un lucru care poate si dezbatut in public.
@Mihai – “Pomul Cunoştinţei” Geneza 2:17. Nu stim ce fel de pom era acest “pom al cunoştinţei”, in nici un caz mar asa cum se crede in popor, probabil este vorba de portocal, pentru ca: (1) etimologic cuvantul paradis este o traducere a cuvantului antic Ebraic pardes, care defineste orangerie sau livada de portocali. (2) primele traduceri ale Bibliei in Greaca sau Latina au fost necorespunazatoare. In Ebraica Biblica, mar = tapuah; portocala = tapuh zahav = mar de aur (in Eb. moderna se numeste tapuz) asa ca bineinteles structura de 2 cuvinte a produs confuzii in traducere, mai tarziu in traducerile "Europene" nu prea se stia de portocale, asa ca a ramas mar, in credinta populara. (3) in mistica si hermenautica iudaica cuvantul pardes = paradis = livada de portocali are un rol extrem de important in descifrarea mesajelor Biblice, asa ca Mihai, cred ca ceea ce au mancat Adam si Eva din “Pomul Cunoştinţei” erau portocale, interesant de stiut cine le-a cojit. In alta ordine de idei, marul este un motiv extrem de senzual in Vechiul Testament, citeste cu atentie (si in Romana merge) Cantarea Cantarilor versetele 8:2 si 8:5 (poti sa citesti tot 8-ul), este o lectie interesanta in care sunt descrise placerile omenesti (cam toate) drept normale si binevenite.
@Maya – Simon Magul. Simon Magul, a fost probabil un personaj istoric care a trait in primul secol d.Hr. sursele ne indica un om pe numele acesta, "magician" de origine Samariteana din orasul Gitta (probabil Gat). El este considerat proto-gnostic, dupa parerea mea unul din fondatori acestui curent. Simon Magus este amintit in Noul Testament in cartea Faptelor Sfintilor Apostoli (Acts of Apostles) 8:9-24, atentia acordata il face un personaj interesant. Stim ca a fost un ucenic a lui Dositeu Samariteanul (Dositheos) care la randul lui a fost unul din adepti Sf. Ioan Botezatorul. In sursele Crestine Simon Magul este amintit si in Literatura Clementina si bineinteles de Irineu in Adversus Haereses. Doctrina lui Simon Magus a creat o secta destul de importanta pe Simonieni, doctrina numita "Marea Declaratie" s-a pastrat integral in scrierile crestine ale lui Hipolit din Roma (Hippolytus) in special in lucrarea lui Philosophumena. Proto-gnosticismul lui Simon Magus impreuna cu alte cateva credinte numite "misterioase" din aceasta perioada vor fi discutate intr-o postare viitoare. In Evul Mediu, Simon Magul este promovat si devine Faust si apoi Mefisto in literatura timpului, si de fapt a tuturor timpurilor
maya
Bună seara şi bună să vă fie inima!
maya
Theo-Phyl
Mulţumesc pentru răspuns!
maya
Ştiu că în Noul Testament Simon Magul apare ca şi vrăjitor şi că părinţii bisericii şi apocrifele au semnalat nu de puţine ori rolul lui,a ucenicilor lui şi a doctrinei sale.
A fost considerat "un pericol" pentru creştinismul oficial,doctrina sa fiind considerată prima erezie,
provenită din gnoza simoniană,anterioară creştinismului
dar cu multi adepti.
Are Simon Magul vreo legatura cu Ioan Botezatorul? Vreau detalii pe dandanalle@yahoo.com
Are bineinteles, Dositeu Samariteanul a fost ucenicul lui Ioan Botezatorul si Simon magul a fost ucenicul lui Dositeu. Secta Simonienilor, una din primele secte gnostice sunt premergatori Mandeienilor care mau traiesc si se inchina lui Ioan Botezatorul pana in zilele noastre. Ei il considera pe Ioan adevaratul Mesia.