Istoricii: Dio Cassius


Lucius Claudius Cassius Dio s-a născut în Niceea (azi İznik, în Turcia) in anul n. 155 sau 163/164, ca fiu al lui Cassius Apronianus, senator roman. Dio Cassius a publicat o istorie a Romei (Romaika) în 80 de volume, începând cu venirea lui Enea în Italia, fondarea oraşului, şi ajungând până în anul 229, acoperind astfel o perioadă de 983 ani. Din cele 80 de cărţi, scrise de-a lungul a peste 22 de ani, o parte au ajuns până la noi intacte altele fragmente. În cărţile 67 şi 68 descrie războaiele purtate între daci şi romani.

Dio Cassius a fost un roman de origine greacă, opera sa fiind scrisă integral în limba greacă. A considerat mereu că "acasă" înseamnă oraşul său natal, vila sa din Italia numind-o „rezidenţa din Italia”.


Cea mai mare parte a vieţii a fost în serviciul public. A fost senator, guvernator al Smyrnei, consul, proconsul în Africa şi Panonia. Împăratul Septimius Severus l-a preţuit foarte mult, făcându-l consul, deşi firea sa caustică a iritat Garda Pretoriană, care i-a cerut de doua ori moartea. După cel de-al doilea mandat de consul, la vârsta de 60-65 de ain, s-a întors în ţara natală, unde a şi murit.


„Istoria Romei” (Romaika) Acoperă o perioadă de 983 de ani, de la venirea lui Enea în Italia şi fondarea Romei, până la anul 229 d.Hr. Până la perioada lui Iulius Cezar istoria este mai lapidară; după aceea descrierile sunt mai detaliate, începând de la Commodus devenind foarte precise.

Din primele 38 de cărţi s-au păstrat fragmente; cărţile 39-54 sunt practic complete şi acoperă perioada 65-12 î.hr. Cartea 55 are o porţiune mare lipsă, 56-60 sunt complete. Din ultimele 20 cărţi (61 - 80) au rămas doar fragmente şi traduceri prescurtate ale călugărului Ioan Xifilin (Joannes Xiphilinus) din secolul XI .


Stilul literar si metodologia adoptata de Dio Cassius aminteste de Tucidide pe care a incercaty sa-l imite. Din punct de vedere al cercetatorului roman cartile care descriu razboiul Daco-Roman sunt extrem de importante. Din nefericire cele mai autentice fragmente ale cartilor care includ aceasta perioada (cărţile 67 şi 68) se afla in colectia numita Excerpta Vaticana si nu pate fi vazuta nici macar in facsimil.