Mongolii (VIII)

Tătari sau mongoli?


Etnogeneza tătarilor de astăzi suscită controverse vii şi puncte de vedere uneori contradictorii: prima teorie, mai veche, ai cărei partizani sunt îndeosebi autorii ruşi îi consideră pe vechii tătari ca fiind de origine mongolă. Al doilea punct de vedere, care capătă o pondere din ce în ce mai mare printre istorici, îi apreciază pe tătari, de la bun început, ca element component al lumii proto-turce. Cunoscuţi deja de cronicarii chinezi sub numele de “Da-da” sau “Ta-ta”, de cronicarii persani sub numele de “Tatar”, ei înşişi se numesc “Tatar”, în cronica autohtonă ‘Istoria secretă a Mongolilor”, epopee contemporană intrării lor pe scena istoriei universale la începutul sec.al XIII-lea.

1 comentariu
  1. Nicu Ilie a spus:

    Un blog extraordinar de interesant si care arata ff bine. Te-am trecut in blogroll pe unul din blogurile mele (dedicat cetatilor din Romania, intr-o prezentare pop).
    Felicitari pentru articole si tine-o tot asa.
    PS privat: daca vreodata esti interesat de un server privat, as fi foarte bucuros daca ai accepta oferta mea de gazduire gratuita pe unul din serverele pe care le folosesc eu. (fara niciun fel de reclame, linkuri sau alte mizerii).