Săpăturile arheologice au găsit urme ale locuirii omeneşti în Depresiunea Maramureşului încă din timpuri preistorice. Urme sigure din Paleoliticul Superior şi Neolitic avem spre vest în Ţara Oaşului şi la sud de munţii Gutâi, dar din neolitic s-au găsit la Sighet, Câmpulung la Tisa şi pe malul stâng al Izei între Rozavlea şi Strâmtura. Cu aproximativ 2000 de ani înaintea erei noastre pătrund şi în acestă regiune triburile indo-europene, astfel că Epoca Bronzului e bine reprezentată prin depozite mai importante la Săpânţa, Sarasău, Sighet, Tisa, Călineşti, Şieu, Rozavlea, Ieud, Cuhea, Sălişte şi Moisei.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
"Deşi a rămas înafara ariei cucerite de Imperiul Roman, dacii din aceste regiuni ale Carpaţilor Nordici au primit influenţele civilizaţiei romane, iar în final s-au romanizat devenind parte a etnosului românesc. Datorită poziţiei mai feritea Maramureşului, în perioada marilor migraţii dintre triburile de goţi, huni, gepizi, longobarzi şi slavi, numai aceştia din urmă au avut un impact asupra populaţiei locale."
Eu am citit (arheologul Ioan Marian Țiplic) că Maramaureșul practic nu mai a fost locuit în a doua parte a primului mileniu creștin
Avem dovezi arheologice ca Maramuresul a fost locuit fara intrerupere din sec al XII-le i.Hr si pana in zilele noastre. Exista intradevar o perioada de doua secole III-IV d.Hr in care aceste dovezi sunt mai rare. Personal cred ca nu s-a sapat suficient :)
eu am auzit şi de ceva influenţe cumane
poţi confirma?
Maramuresul, din punct de vedere topografic a fost destul de ferit de migratii masive, in afara uneia maghiare in secolul al IX-lea.
Influenta majora este Rutena, adusi de polonezi. Influentele neromanesti sunt maghiare si slave.
După ce lucrezi suficient cu materialul istorigrafic sau cu cel arheologic, înțelegi că poți surpinde, chiar dacă foarte vag viața oamenilor pe un anumit teritoriu, că este neprofesionist să invoci „tăcerea izvoarelor” pentru tot felul de invenții ale tale. Constați poate scăzuta vorbire a surselor sau vorbirea „colaterală” și comparativă. Și refuzi să pui o întrebare nepotrivită epocii respective.
Când populația de pe teritoriul actual al României era de vreo 50 ori mai mică, este clar că oamenii, care depindeau extrem de mult de natură, să caute locurile prielnice, în lunci etc.(semnificative sunt hărțile lui Ștefan Oltean). Le știm, pentru că acolo sunt acum plasate marile orașe. Distribuția densității demografice s-a păstrat, în linii mari; a crescut doar media.
Buna seara si buna sa va fie inima!
:)
maya
Multumesc pentru interesantul material despre
"Maramures plai cu flori",
din cele mai vechi timpuri locuit de oameni de nadejde! :)
maya