Cartea Legendei din Saraievo (Sarajevo Haggadah) este un manuscris iluminat (illuminated manuscript, vezi aici descrierea notiunii) care contine traditionalul text al "Legendei de Paste", cea care este citita de generatii in timpul mesei rituale de Paste. Acest manuscris, unul din cele mai vechi manuscrise ebraice de sorginte spaniola, este originar din Barcelona si fost creat (aproximativ) in anul 1350. In prezent aceast manuscris se afla in posesia muzeului national Bosniac din Saraievo. Considerat cel mai frumos si mai special manuscris iluminat iudaic a fost evaluat in 1991 cu suma exorbitanta de 700 de milioane de USD (astazi probabil trece miliardul). Acest manuscris este format din 34 scene biblice de la "creatie" si pana la "moartea lui Moise" plus textul sacru aferent invelit cu foita de aur. Editia facsimila a acestei comori reprodusa in 613 copii a fost vanduta acum 4 ani cu pretul de 1000 de USD bucata, astazi valoarea ei de piata este de 4800 de USD.
In 1492 Regina Isabel a Spaniei, la indemnul Inchizitiei, a promulgat vestitul edict de la Alhambra (Alhambra Decree), edict prin care a dat 3 posibilitati evreilor care traiau de o mie de ani (si mai mult) in Spania, moartea, exilul sau convertirea. Majoritatea evreilor au emigrat, totusi intre 50-70 de mii de evrei s-au convertit. Ultimele studii genetice facute de University of Leicester si Pompeu Fabra University arata ca 20% din populatia Spaniei catolice de astazi este de origine evreiasca. Manuscrisul a migrat impreuna cu probabilii ei proprietari ajungand la Saraievo, atunci sub stapanire Otomana. Intre aceasta perioada si 1894 nu cunoastem nici un detaliu legat de istoria acestui manuscris. Manuscrisul iese la suprafata in anul 1894 cand un anumit Iosif Kohen vinde acest manuscris Muzeului Bosniac.
“Povestea umana” a manuscrisului incepe in anul 1941 cand orasul Saraievo este ocupat de germani. Bibliotecarul musulman al muzeului din Saraievo, Derviş Korkut scoate manuscrisul din Saraievo si impreuna cu un cleric musulman il ascund sub podelele unei moschei din orasul Zenica. In acelasi loc Korkut ascunde si un grup de evrei care trebuiau trimisi spre lagarele de exterminare naziste. Dupa cel de al doilea razboi mondial si pana la "razboaiele iugoslave" manuscrisul a revenit la muzeul din Saraievo. La inceputul conflictului acest manuscris a disparut si o sumedenie de povesti au aparut pe marginea acestei disparitii. O parte din aceste povestiri le veti putea urmari in paginile cartii "Oamenii Cartii’ de Geraldine Brooks. Fact este ca urmasii familiilor evreiesti salvate de curajosul musulman Derviş Korkut au dat adapost in timpurile urgiei Iugoslave urmasilor familei Korkut (vezi aici).
Voi continua interesanta poveste a acestui manuscris in postarea de pe Bibliophyl in care voi recenza superba carte a lui Geraldine Brooks. Cine se intereseaza de ce acest manuscris este atat de valoros, si in general doreste sa stie mai multe detalii despre el este invitat sa lectureze postarea care analizeaza acest manuscris din punct de vedere profesional pe Paleografia (aici)
P.S Multe multumiri lui @daniel care mi-a amintit de aceasta minunata carte.
Trimiteți un comentariu