Fiecare zi aduce bucuriile si necazurile ei. Necazurile le pastrez pentru mine (sunt sigur ca aveti suficente si voi) Bucuriile mele, cel putin cele legate de subiectul blogului, pot sa le impartasesc cu voi. Astazi am reusit (dupa multe negocieri si taraganari) s-a primesc editia facsimila completa a vestitului "Codex Aureus" sau cu se mai numeste "Evangheliarul de la Lorsch."
"Codex Aureus de la Lorsch" a fost reconstituit temporar în expoziţia din Aachen, unde s-a realizat o ediţie bibliofilă facsimilată, care ajută la cercetarea integrală a codicelui şi implicit a artei grafice carolingiene: Das Lorscher Evangheliar. Einleitung von Wolfgang Braunfels. Prestel Verlag Munchen [1967]. Format in folio, pe hârtie satinată. Ediţia reproduce în policromie 54 pagini, şi 422 sunt facsimilate. Editia cuprinde 4 părţi : Fragmentul I cu textul de la Batthyaneum, fragmentul II de la Biblioteca Apostolică Vatican, coperta 1 după originalul din Londra şi coperta 4 după originalul din Roma.
Stiu ca exista o editie mai noua insa Verlag a vandut-o pe toata si nu exista nimic pe piata. Aceasta noua editie a fost scoasa in cu prilejul unei noi expoziţii la Museumszentrum Lorsch (iunie – iulie 1999) şi la Muzeul Diecezan Arhiepiscopal din Paderborn (iulie – noiembrie, 1999). Editia noua este mult superiora celei din 1967 prin avansarea tehnicii de reproducere foto (utilizarea camerelor digitale). Eu sunt fericit si cu cea veche. Despre Codex Aureus, partial aflat la Alba Iulia (prima parte) la Biblioteca Batthyaneum (sper ca mai este acolo) voi posta mai tarziu pe Bibliophyle
Trimiteți un comentariu