Memorie Istorică: Ţăra Făgăraşului 2/2 § A

Prima atestare a regiunii Ţara Făgăraşului a fost "Terra Blacorum" (Vlahorum - Ţara Românilor), in 1222. În Evul mediu,a găzduit pe lângă populaţia sedentară românească şi comunităţi sedentarizate la sfârşitul secolului 13 ale unor variate seminţii turcice tradiţional migratoare cum ar fi cumanii, pecenegii, şi, într-o mai mică măsură uzii sau chiar bulgari turcici (originari din regiunea fluviului Volga). Astfel, documentele timpului semnalează existenţa în anul 1224 a silvei Blacorum et Bissenorum (pădurea românilor şi a pecenegilor) între Munţii Făgăraş şi Valea Oltului, în "zona străbătută de numeroase ape, unde există toponime şi hidronime de origine turcică". [1] Pe teritoriul de azi al aşezării făgărăşene Viştea de jos a existat chiar o episcopie catolica a cumanilor. De altfel, zona etnografică a Viştei poartă denumirea de Valea Izinelor, numele "Izin" fiind de clară provenienţă turcică [2].


Cititi si comentati articolul pe portalul PoliteiaWorld

5 comentarii
  1. nora damian a spus:

    theophyle, salut!Habar n-am avut de istoria, asa cum o citesc aici, a
    acestor locuri. E o zona de o frumusete rara, pe care o stiu in buna parte, dar despre care aflu acum lucruri foarte interesante


  2. Sorin Fortiu a spus:

    Doar istoricii romani, imbibati de nationalism si cu proasta educatie de specialitate, traduc medievalul "terra" [pe care-l mai si inobileaza cu o majuscula inexistenta in documentele originale!] drept "Ţara" [obligatoriu cu majuscula!].

    Sa auzim numai de bine,
    Sorin Fortiu
    http://www.banat.ro/academica.htm


  3. Theophyle a spus:

    @nora, servus. De acord 100%


  4. Theophyle a spus:

    @Sorin salut,
    Nu sunt istoric Roman, ci american. Am tradus zeci de texte din latina si cu tot respectul in cazul de fata traducerea cu majuscule a fost adecvata, in afara de asta multumesc pentru vizita :)


  5. totnebun a spus:

    salut Theo-Phyl !
    citesc cu placere articolele tale , acum mi-ai facut o si mai mare placere .
    ma numesc Costea Marius si tatal meu e nascut in Besimbac ( Oltet ) iar casa bunicului isi are gradina pana la cimitirul care - pe o colina fiind - are in varf o bisericuta veche care ar fi fost construita de 'iobagul Costea cu toata cheltuiala lui' ~ 1700 A.D.