Descalecatul Moldovei si ai Basarabiei

Populaţia băştinaşă a Moldovei se trage din triburile daco-getice romanizate, dacii liberi si populatii migratoare care s-au asezat pe aceste meleaguri. După ce Imperiul Roman s-a retras din nordul Dunării în 271 d.Hr., o multitudine de migratii au trecut prin această regiune : hunii, goţii, slavii, avarii, bulgarii, iaşii, hazarii, maghiarii, pecinegii, cumanii şi tătarii. Populaţia romanizată, refugiată în ţinuturile muntoase sau păduroase, a revenit treptat spre şesuri, pe măsură ce invaziile se răreau, în timp ce statele sedentare se consolidau. Astfel, s-a amestecat cu migratorii Slavi (dintre care cei mai cunoscuţi sunt Anţii, Tiverţii şi Ulicii ) şi Iranici (dintre care cei mai cunoscuţi sunt Iaşii ). În secolul XIII, Moldova se găsea în zona de influenţă a regatului Galiţiei şi Volîniei, fiind împărţită în mici cnezate locale ca cel de la Onutu (lîngă Hotin), cel al cetăţii Hansca (în ţinutul Lăpuşnei), sau cel al Bârladnicilor (cu capitala la Bârlad). Iaşii (popor iranic înrudit cu actualii Oseţi din Caucaz) stăpâneau centrul ţării, capitala lor, Aski, fiind numită în cronici Civitas iassiorum (azi Iaşi). Valea Nistrului şi Bugeacul erau stăpânite de tătari. În secolul XIV, Ungaria şi-a extins influenţa în această zonă şi meşterii săi saşi au creat nişte fortificaţii în apropierea râului Trotuş şi în zona Neamţului (Baia sau Mulda) din cauza deselor invazii tătare.


Cititi si comentati articolul pe portalul PoliteiaWorld

6 comentarii
  1. Elena a spus:

    E tare frumoasa, Bogdana! E ciudata, in alcatuirea ei greoaie si totusi bine proportionata. E incitanta ideea dvs cu Stefan!


  2. Theophyle a spus:

    Elena, buna ziua, personal cred ca este si adevarata


  3. Anonim a spus:

    Buna ziua si buna sa va fie inima!
    :)


  4. Anonim a spus:

    maya



    Interesant material cu informatii noi!


  5. Anonim a spus:

    migratorii Slavi (dintre care cei mai cunoscuţi sunt Anţii, Tiverţii şi Ulicii ) şi Iranici (dintre care cei mai cunoscuţi sunt Iaşii)

    Nu am stiut despre numele acestor populatii;interesant mi se par Iasii,de unde presupun ca se trage si numele actual al capitalei Moldovei.

    maya


  6. Anonim a spus:

    Basarabia este o invenție rusească așa cum Bucovina este un substituit austriac pentru Moldova de sus. De ce ai inclus descălecarea Basarabiei odată cu formarea Moldovei ca voievodat n-am idee, dar am să consider c-ai avut un lapsus de memorie.