Barbarii – 11 / Popoarele Germanice – Gepizi

Gepizii sunt "stramosii" ardelenilor. Doua lucruri "interesante". Toponimul Ardeal se trage de la marele conducator Gepid, Ardarich (probabil mort prin 460 d. Hr.), care dupa moartea lui Attila in 453, se rascoala impotriva Hunilor, ii invinge in batalia de la Nedao ) in Panonia si pune fundatiile unui regat Gepid in Transilvania zilelor noastre - de la curbura vestica a Carpatilor si pana la raul Tisa. Acest regat va dainui cam 200 de ani (475-675) si va fi unul din cele mai importante entitati statale ale istoriei est-europene, care de facto va cristaliza istoria Bizantina pe aceste locuri.

Articolul integral  poate fi citit pe PoliteiaWorld
16 comentarii
  1. Richard a spus:

    Toponimul Ardeal e destul de controversat. Nu? Motivul este transparent. Daca toponimul Ardeal ar fi fost scris in vreun text gepid, era o dovada irefutabila :). Intre Ardarich si prima mentiune scrisa despre toponim e o distanta temporala de vreo 600 de ani. Bine, nu e exclus sa fie adevarat.
    A zice ca ardelenii sint mai molcomi e un cliseu cultural, ceva in genul : olandezii sint mai drogati, pedofili si homosexuali fata de vecinii lor danezi.


  2. Theophyle a spus:

    richard, chiar nu ai deloc umor?


  3. Theophyle a spus:

    Ardarich a fost un mare rege, maine vom mai discuta putin despre asta. Merita si ardeleni sa-si "traga" numele dintr-o personalitate la nivelul lui, si merita el sa fie tinut minte in acest fel :)


  4. razvan a spus:

    interesant;
    oare in romania s-au facut cercetari ale adn-ului legate de structura etnica a romanilor?


  5. Theophyle a spus:

    @razvan, sau facut putine, cred ca lui Baselu' i-au facut acum catziva ani )cred ca la mishto). Ideie buna s-a caut :)


  6. Anonim a spus:

    mai tu fabulezi aici :)))))


  7. Theophyle a spus:

    @anonim daca nu-ti plac fabulele citeste adevaruri de la marii "istorici romani" ca Berindei au de la profesorii de la St. Gheoghiu sau mai stiu eu cine :)
    fiecare cuvant in aceasta postare este BETON


  8. Anonim a spus:

    Gepizii sunt germanici?


  9. Richard a spus:

    Lui Baselu i s-a depistat markerul M17, adica o caracteristica a popoarelor care au imblinzit calul.


  10. Theophyle a spus:

    TOG, bineintzels :)


  11. Theophyle a spus:

    @richard atunci o sa se aranjeze el si cu Oprescu :)


  12. Anonim a spus:

    Richard sunt sanse mari sa ai si tu markerul M17. Nu e neobisnuit sa gasesti in autostrada noastra genetica multe ramasite migratoare. In fapt "alogenul" lui Severin, e defenitia a mai tuturor romanilor. Suntem un ghiveci si metisarea noastra e un factor ce ne asigura frumusetea fizica exceptionala.


  13. Anonim a spus:

    maya

    Buna ziua si buna sa va fie inima!

    Gepizii sunt "stramosii" ardelenilor

    interesant articol!
    gepizii aveau ochi albastri?


  14. Anonim a spus:

    maya

    Trebuie sa subliniez ca Gepizii sunt “barbarii” mei preferati si va voi povesti maine de ce.

    m-am linistit! Hi!

    provinciala,ardeleanca si "barbara"
    Hi!


  15. Anonim a spus:

    maya

    numindu-i Gepanta (care ar inseamna – cei inceti sau mai "molcomi") lucru caracteristic ardelenilor pana in zilele

    "molcomi" - echivalent (zic si eu nu dau ca parul) cu "mai asezati"/mai "fontolitzi"(Hi) de la ungurescul "mai ginditi" = fontolva


  16. Anonim a spus:

    Faptul ca cei de dincolo de munti au scos minciuna cum ca ardelenii sunt mai molcomi cred ca se datoreaza in primul rand televiziunii nationale. Cand trimiteau carele de filmat prin Ardeal, in timpul zilei de obicei intalneau pe strada oameni mai in varsta care de regula vorbesc mai rar. Tinerii fiind de obicei la munca pana dupa amiaza. Este posibil si din aceasta cauza dar si din rautate sa fi creat aceasta imagine ardelenilor. Eu sunt ardelean, dar am cunoscut multi ardeleni care vorbesc foarte repede indiferent din ce zona a Ardealului proveneau. Asa ca este un cliseu facut si din necunoastere dar si din rautate.