Sincretismul este Normalitatea Umana


Nu este un secret (si mai toate postarile mele stau ca marturie) ca sunt adeptul proceselor culturale, sociale, religioase sau politice create prin combinatia traditiilor diferite, adica a proceselor sincretice. Nu stiu daca v-ati intrebat vreodata care este etimologia acestui termen (sincretism), probabil ca nu. Acest cuvant/termen are una din cele mai "grozave" etimologii posibile. Sincretism = "La fel ca si Creta". Plutarch, in primul secol dupa Cristos se foloseste de acest termen in tratatul lui, Moralia (versurile 490 a si b). Syn-kretismos, ("la fel ca si Creta") sta la baza culturii Elene si prin ea sta direct la baza culturii occidentale. Exemplul lui Plutarh era conectat la aliantele intre orasele Cretane in fata primejdiilor exterioare, adica sincretism politic. Erasmus a dezvoltat termenul in a descrie un fenomen de unitate spirituala, in contrast cu optiunile initiale (Adagia - 1.1.11 Syncretismus).
Sincretismul a reusit sa ne conduca spre fenomene culturale pe care nu le credeam posibile si care totusi s-au produs si au devenit parte din obisnuinta noastra. O mare parte din frumoasele noastre sarbatori s-au infiltrat in crestinism din preistoria pagana, vocabularul limbii romane este o proba a sincretismului lingvistic, avem sinonime din limbi diferite care reprezinta aceeasi notiune.

Am inceput aceste postari "proto" Europene, de la locul unde trebuia sa incepem, din Creta. Am citit despre Linear A, care prin sincretismul micenian a devenit Linear B. Linear B a primit de la Fenicieni completarea lingvistica necesara pentru a deveni alfabetul grec. Doua sincrezii una pan-egeana si a doua semito(fenicieni)-indo-europeana (greci) au dat Europei un stil de a se exprima si a creat istoria culturala si stiintifica a Europei. Alte sincrezii au creat toate religiile importante ale omenirii. Evreii au preluat traditiile primare ale primordialului religios sumerian-amorit-akkadian si au "descoperit" divinitatea absoluta "El-Yahve", au scris revelatia transformand-o in Cartea-Cartilor – Biblia.

Legalismul neimpacuitor al religiei iudaice nu a putut transforma aceasta religie intr-o religie a tuturor oamenilor; o noua revelatie, cea a lui Iisus a largit cercul uman introducand in trei secole toata civilizatia occidentala in aceasta religie sincretica. Curente alternative au adus in zilele noastre alte sincrezii antice mai mult sau mai putin valoroase, despre care am vorbit in postarile de pana acum (gnosticismul, neoplatonismul, hermetismul).

Vom continua postarile in acesta directie, dezvoltand ideea care sustine ca normalitatea poate fi produsa numai de sincretismul cultural, social si politic care pana la urma se vor reflecta in conditia umana a viitorului. Soarta ne-a rezervat un singur viitor, vom trai impreuna sau vom pieri impreuna.