Civilizaţia Cretană – Episodul Micenian

Distrugerea insulei Thera (Santorini) din cauza eruptiei vulcanice numita in zilele noastre si Eruptia Minoică, s-a petrecut intre anii 1627 - 1600 i.Hr. Aceasta eruptie este considerata cea mai devastatoare din istoria inregistrata a omenirii, probabil mai puternica decat eruptia vulcanului Krakatoa (Indonezia 1883), eruptie care a echivalat cu 200 megatone (MT) de TNT— adica de 13,000 ori mai puternica de bomba atomica care a explodat in Hirosima (13 – 16 kilotone KT).3 comentarii
 1. fini a spus:

  Theo-Phyl salut,

  Bogdan Rutkowski spune că Erupţia Minoică a avut loc în prejma anului 1500 î.Hr. În postare apare între anii 1627-1600 Î. Hr. Rutkowski şi-a publicat cartea în 1973, poate între timp cercetările au dat la iveală diferenţa de 100 de ani. Sau poate la asemenea distanţe în timp, 100 de ani nu mai contează.
  Se pare că explozia "cea mare" a fost precedată de un cutremur puternic, fapt care a creat panică şi a determinat populaţia să părăsească insula. Între cele două evenimente a fost un interval de câteva săptămâni. Aşa se explică faptul că nu au fost găsite la Akrotiri schelete umane, aşa ca la Pompei.


 2. Theophyle a spus:

  @fini, salut
  ultimele studii vulcanologice pe Santorini au datat aceasta eruptie in perioada pe care am notat-o. Studiile apartin unor experti americani si au fost facute la inceputul anilor 2000, asa ca ii cred pe ei :)


 3. fini a spus:

  Salut Theo-Phyl şi-ţi mulţumesc.